Danmark er dejligt, hvis du er rig og rask

12. dec 2013, 16:17
Flere end 12.000 frustrerede danskere diskuterer gensidig forsørgerpligt på Facebook. Kontanthjælpsreformen har fået en gruppe, man normalt ikke hører så meget fra, til tasterne.

Reformen af kontanthjælpen får danskere, hvis stemmer normalt ikke er så gennemtrængende i den offentlige debat, til at blande sig.

Facebook-gruppen ‘Gensidig Forsørgelsespligt - nej tak’ er lige nu et rødglødende debatforum, hvor flere end 12.000 danskere lufter deres dybe frustrationer over konsekvenserne af den gensidige forsørgerpligt. Formålet er, ifølge  initiativtager Carina Leuenhagen Jensen, "at få ændret den tåbelige lov."

Antallet af debatlystne svarer næsten præcis til det antal kontanthjælpsmodtagere, der i snit mister cirka 40.000 kroner om året. Det sker når samboende par sidestilles med ægtepar fra den første januar og dermed bliver omfattet af pligten til at forsørge hinanden.

Mister over 8.000

En af dem, der rammes, er Brian Frank, der bor på Mors i et lejet hus med sin familie. Han er på førtidspension på grund af en rygskade, og hans kæreste er i et aktiveringsforløb.

Men hun er 26 år og er derfor erklæret uddannelsesparat. Det betyder, at familiens økonomi fra årsskiftet bliver så stram, at Brian Frank formentlig må flytte.

“Min kæreste falder fra 13.800 til 5.400 kroner, fordi hun er uddannelsesparat, så vi mister over 8.000 kroner efter skat. Men de andre, der er i aktiveringsforløb, de bliver ikke sat ned. Fordi hun er 26 år og uddannelsesparat, falder hun så meget. Det er diskriminerende,” mener Brian Frank, der siger, at kæresten “leder alt hvad hun kan” efter et ordinært job.

Formålet med at skære så markant i ydelsen er at få gruppen af 25-29-årige kontanthjælpsmodtagere, der er vurderet parate til uddannelse, på skolebænken. Men et indhug i rådighedsbeløbet motiverer ikke Brian Franks kæreste til noget som helst, siger han.

“Hvis hun skal tage en uddannelse, så skal hun med offentlig transport til Skive eller Viborg hver dag. Det er mega-langt, og det ville blive alt for dyrt for os i transport,” siger Brian Frank, der har tænkt sig at flytte fra kæresten og de tre børn på 2, 6 og 8 år, “fordi det nok bliver den eneste løsning.”

Danmark rart hvis du er rig og rask

Ifølge Socialrådgivernes formand Majbritt Berlau vælger en del par som Brian Frank at opløse familien.

I Arbejdsmarkedskommissionens rapport fra 2009, lød anbefalingen ellers, at man skulle undtage forsørgerne i den såkaldte ungeindsats, der handler om at få de 25-29-årige til at uddanne sig. Men det er altså ikke sket, og derfor rammes en del børn indirekte af reformen.

Konsekvenserne for børnene er noget af det, der får Facebook-debattørerne til at hidse sig op, og der er masser af harmdirrende indlæg om velfærdsstatens endeligt og regeringens ansvar for at familier nu går i opløsning.

Eva K. skriver:

“Er i egentlig klar over, hvor mange familier I er med til at ødelægge? Hvor mange børn der må se mor og far gå fra hinanden? Danmark er et rart sted, men kun hvis du er rig og rask.”

Den 19. december går danskere fakkeloptog gennem København for at protestere mod den gensidige forsørgerpligt. Kontanthjælpsreformen træder i kraft den 1. januar.