Danmark bliver sexskraldespand

1. okt 2008, 09:42
Den 14. oktober bliver det ulovligt at købe sex i Norge.

Både Sverige og Norge har valgt at gøre det kriminelt at købe sex. Dermed er Danmark det eneste land i Norden, hvor det er lovligt at købe sex. Mænd, der gerne vil benytte sig af købesex, men ikke være kriminel, kan derfor valfarte fra hele Norden til Danmark og købe sig en kvinde i en kort stund og få tilfredsstillet sit behov.

Mette Frederiksen begyndte tilbage i 2002 at debattere forbud mod brug af prostitution i Danmark ved at stille et forslag. Efterfølgende er det kraftigt blevet debateret og et af argumenterne for, at det ikke skal forbydes er hensynet til de ældre og handicappede, så ikke har mulighed for at få sex. Til det siger sexologen Christina Tatarczuk fra happylife.dk;

"Hvis købesex kriminaliseres betyder det i praksis, at sundhedspersonale og pårørende skal tage et aktivt medansvar for borgerens seksuelle behov. Vi skal kende til og benytte os af alternativer til at tilfredsstille de seksuelle behov, og det kræver at seksualitet er noget, vi taler åbent og frit om. En virkelighed plejepersonale og pårørende sikkert kan berette om langt fra eksisterer. Men vejledningen eksisterer (Seksualitet – uanset handicap) og beskriver blandt andet, hvordan personalet kan forholde sig i de tilfælde, hvor borgeren har brug for rådgivning og støtte eller oplæring i onani eller i at have sex med en partner."

 En mulighed for at komme uden om de ældre og handicappedes problemer med deres sexliv er i stedet for købe sex til dem at give dem en værdig seksualitet. Eksempelvis kan der ansættes en sexolog på de større plejecentre, der tager sig af beboernes spørgsmål og problemer med at få udlevet deres seksualitet. Det kan i følge Anette Rix fra Reden være nemmere at tale med en uddannet sexolog end plejepersonalet.

"De ældre og handicappede skal have en værdig seksualitet, der ikke går ud over andre. I samarbejde med en sexolog, der kan arbejde på et plejecenter, kan de finde ud af hvilket erotisk legetøj eller maskiner de kan anvende. Faktisk når det kommer til ældre mennesker, så er det ofte behovet for berøring, der er størt. Det kan man jo komme omkring ved, ved at tilbyde dem kropsmassage uden det har en seksuel karakter," siger Annette Rix fra Reden.

Plejepersonale og pårørende kan have svært ved at håndtere beboernes seksualitet og det kan blive en varm kartoffel, fordi det kan være svært at tale åbent om.

"Set ud fra et holistisk og medmenneskeligt synspunkt bør plejepersonale og pårørende rustes langt bedre til at skabe betingelser for romantik og intimitet mellem beboere på plejehjem og institutioner, men også relationer mellem beboere og bekendtskaber udefra. Kærlighedsforhold blandt ligesindede er det, vi som mennesker stræber efter og trives ved. Det er der, vi finder genkendelse og tryghed. Vi bør som samfund skabe bedre betingelser for og anerkende disse relationer mellem ældre, men også mellem handicappede eller udviklingshæmmede," siger Christina Tatarczuk.

Et skuespil

Den prostituerede påtager sig et skuespil, det øjeblik, hun indgår en aftale om sex med en kunde. En aftale om at se ud, lyde og agere som var det virkelig nydelse og hengivenhed – den ægte vare. Men det er det aldrig – købesex er ikke virkelighed. Det er faked reality. Et set-up mellem en prostitueret og hendes kunde. En kunde som kan ligge hundreder af mil fra hendes personlige præferencer, hvad angår duft, alder, intelligens, udseende eller renlighed. For ikke at snakke om kundens præferencer. Hvor finder man en prostitueret, der er 85 år ligesom én selv, med bløde grå lokker (ligesom ens kone havde) og med en duft af liljekonval i de smukke blomstrede skørter?

 "Kriminalisering af købesex tjener, efter min vurdering, også den ældres interesse, som efter gældende praksis flere steder i landet, betjenes af prostituerede. Intet menneske er tjent med at modtage seksuelle ydelser, der udelukkende er givet på baggrund af profit. Seksualitet er ikke noget mekanisk og bør ikke tilfredsstilles sådan. Sex handler om sensualitet, varme, indlevelse og sanselighed. Kvaliteter kun den illusoriske prostituerede tilbyder. Hvis vi spørger os selv, om vi ønsker, for os selv eller vores kære, at vores seksuelle behov engang vil være reduceret til noget, der kan fixes ved hjælp af en fremmeds seksuelle tjeneste, på grundlag af profit – hvad er vores svar så? Hvem ønsker at have sex med et andet menneske, der alene går med til det, fordi vedkommende bliver betalt for det? Det handler om menneskets iboende selvrespekt og autonomi, som desværre er frataget mange mennesker på plejehjem rundt om i Danmark. Vi fixer i stedet den ældre – giver et ”quick shot”, når frustrationen bliver ubærlig og har for store konsekvenser for plejepersonalet (overgreb, aggression og tilnærmelser) – simpelthen fordi loven er for slap," siger Christina Tatarczuk.

 Sociale tiltag

I følge Anette Rix fra Reden, så halter Danmark langt bagefter, når det kommer til moderne ligestilling. Hun mener, det er yderst problematisk, at der bliver postet penge i sociale tiltag for at hjælpe de prostituerede, men at der ikke bliver sat en bundprop i for det reelle problem: At kriminalisrere købesex.

 "Kriminaliseringen må aldrig stå alene. Der skal være sociale tiltag, der gør, at kvinderne ikke bag efter står alene og på bar bund. 80 % af kvinderne på massageklinikker arbejder med prostitution på grund af fattigdom, og de fleste er enlige forsørgere, der ikke har en uddannelse, og som ikke ser anden udvej," siger Anette Rix fra Reden, og fortsætter:

 "Hvis vi seriøst vil bryste os af, at vi er et velfærdssamfund, så kræver det, at vi kommer med et bedre alternativ for de fattige kvinder, end at de skal sælge deres krop for at klare sig."

faktaboks