Massefyringer: DanishCrownsag: Svin ikke medarbejderne til

17. jan 2014, 12:31
Det er for nemt at bebrejde slagteriarbejderne gårsdagens massefyringer på Danish Crown, siger fællestillidsmand Lars Mose om hårde ord på Facebook

Slagteriarbejderne sagde nej til lønnedgang - ergo er det deres skyld, at mange hundrede Danish Crown-medarbejdere mister deres job med lukningen af fabrikkerne i Faaborg. Sådan konkluderede flere danskere i går på de sociale medier. Men det er alt for nemt og enøjet bare at placere aben på medarbejdernes skuldre, siger fællestillidsmand Lars Mose.

“Det var en demokratisk proces, og medarbejderne stemte nej. Jeg var brandærgerlig dengang over, at forslaget blev nedstemt, men man må acceptere flertallets beslutning, og vi kan ikke bebrejde medarbejderne den manglende fokus, der har været på slagterierhvervet herhjemme,” siger han til Avisen.dk.

I september sagde de ansatte i DC Pork, som er Danish Crowns afdeling for svin, nej til at aflevere en del af deres løn til svinebønderne. Forslaget indebar, at de ansatte over fire år skulle investere en procentdel af deres løn, der så skulle opsamles i en fond, som svinebønder kunne låne fra. Forslaget ville have givet 600 millioner kroner til produktion. Ledelsen i DC Pork kunne dog ikke love, at en lønnedgang ville udelukke fremtidige fyringer, og de ansatte sagde nej.

Ingen landmænd - ingen slagteriarbejdere

I dag vil Lars Mose vil hverken sige ja eller nej til, om man vil tage modellen op igen. Han siger:

“Jeg kan ikke sige her og nu, at vi laver et medarbejderselskab. Men vi vil tale rigtig godt og grundigt med vores kolleger om forskellige muligheder.”

Han peger på, at medarbejdernes investerede lønkroner under alle omstændigheder kun er en lille del af den samlede løsning på det akutte problem: at der mangler 20.000 slagtesvin om ugen.

“Ingen landmænd - ingen slagteriarbejdere. Så vi skal have flere til at tro på erhvervet og til at gå ind og investere som AP Pension har gjort (pensionsselskabet har sat 600 millioner af til opkøb af danske gårde, red.) Og så skal vi have noget politisk vilje til at ændre på rammevilkårene for svineproduktion, så vi får samme betingelser som i Tyskland,” siger Lars Mose.

Igennem de seneste godt fem år er produktionen af slagtesvin i Danmark faldet med godt 20 procent.