- Det handler om at borgerne får den hjælp, de har brug for. Alle kan jo blive handicappede, siger Daniel Noti. Foto: Privat

Autisten Daniel med opråb til politikere: Gør nu noget!

21. jun 2020, 16:40
Daniel Noti vil have politikerne til at prioritere handicapområdet højere.

- De bad de svageste om at være de stærkeste. Nu er det på tide, at regeringen giver noget tilbage til borgerne.

Sådan lyder det fra 28-årige Daniel Noti med henvisning til det budskab, statsminister Mette Frederiksen (S) havde til de svageste danskere under coronaepidemien.

Daniel Noti har atypisk autisme og er frustreret over, at politikerne ikke prioriterer handicapområdet højere. 

LÆS OGSÅ: Udviklings­hæmmede Anne-Lise lå ti timer på wc-gulv: Langer ud efter bosted

- Jeg kunne godt tænke mig, at de satte sig ned og tog arbejdstøjet på og gik i gang med at prioritere handicapområdet. Man bør prioritere det lige så meget som klimaforhandlinger. Der skal også være nogle mennesker, der kan leve i det klima, siger han til A4 Nu.

Daniel Notis anke er, at kommunerne handler vidt forskelligt, når de behandler handicappedes sager. 

- Kommunerne skal kigge på borgerne før systemet, og så skal der være en sammenlignelighed kommunerne imellem, siger han.

Drop berøringsangsten

Daniel Noti tror, at mange politikere har en berøringsangst, når det kommer til handicappede, og de derfor er bange for at tage fat på problemerne på området.

- Det skal de ikke være. De skal bare spørge os, hvordan det er at være handicappet. Jeg har tit lagt op til et kaffemøde. Det kunne da være interessant at få et par politikere på besøg hjemme i min lejlighed, så de kan se, hvordan det er at være handicappet borger i Danmark og bo i egen lejlighed, siger han.

Når der er sager oppe i medierne om handicappede, der bliver klemt i systemet, oplever Daniel Noti ofte, at politikerne henviser til, at området skal kulegraves. Men tiden er ikke til flere undersøgelser, mener han. I stedet bør der handles. 

- Når man sidder i Folketinget, har man faktisk et fælles ansvar for alle borgere. De har en forpligtigelse til at tage sig af det, mener Daniel Noti.

Han understreger, at han ikke selv oplever problemer, men at hans frustrationer mere gælder handicapområdet generelt.

- Det handler om at borgerne får den hjælp, de har brug for. Alle kan jo blive handicappede, lyder det fra Daniel Noti.

Han håber, at vi i fremtiden vil se et bedre samarbejde stat, kommuner og regioner imellem, som kan sikre handicappede bedre rettigheder.