Omkring 250 timelønnede mister jobbet på Danfoss' fabrik i Kolding, fordi produktionen skal flyttes til Polen. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Danfoss' fyringsrunde kommer bag på 3F

20. jan, 18:37
Hele Danfoss' fabrik i Kolding flytter til Polen. Den kan ikke automatiseres nok, lyder forklaringen. Forhandlinger om vilkår starter i næste uge.

En af de dansk erhvervslivs kronjuveler skal ud i en omfattende fyringsrunde. Omkring 250 timelønnede mister jobbet på Danfoss' fabrik i Kolding, hvor de fremstiller køle- og air conditioning-komponenter.

LÆS OGSÅ: Dårlig undskyldning: Tv-vært i heftig modvind

- Det er desværre ikke muligt at lave den automatisering, som gør, at vi kan være konkurrencedygtige. Der er for mange manuelle processer i Kolding til, at vi kan fastholde produktionen, siger Mikkel Thrane, pressechef hos Danfoss til Fagbladet 3F.

Produktionen i Danfoss Refrigeration and Air-Conditioning Controls flytter til byen Grodzisk i Polen i nærheden af hovedstaden Warszawa. Det er et område, hvor Danfoss i forvejen har fabrik.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Det går hånd i hånd med, hvordan vi normalt arbejder i Polen og giver os mulighed for stordriftsfordele, siger Mikkel Thrane til Fagbladet 3F.

3F er overrasket over lukningen.

- Det er rigtigt ærgerligt og kommer bag på os. Vi havde indtryk af, at Danfoss havde investeret i ny teknologi, automatiseret ret godt og skåret opgaver ind til benet. Jeg har svært ved at se, at det vil kunne fungere lige så godt i Polen, siger Peter Thuesen Andersen, formand for 3F Kolding, til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Bornholm: Politi putter æsel på auktion

Han er dog fortrøstningsfuld, når det kommer til muligheder for at komme videre i nye job:

- Vi er i et godt område jobmæssigt. Men jeg håber Danfoss vil sætte rigelige midler af til at give uddannelse, for det bliver nødvendigt. Det er en typisk kvindearbejdsplads med høj anciennitet, så nogle skal måske skifte branche til FOA-området eller til rengøring, siger Peter Thuesen Andersen.

Der er for tiden noget snak om, hvorvidt vi er på vej ind i ny krise. Men Mikkel Thrane afviser, at runden afspejler en generel nedgang på markedet:

- Dette her handler specifikt om denne konkrete afdeling, siger han og understreger, at Danfoss stadig vil være stærkt repræsenteret her i landet.

I øjeblikket er der i alt 5.700 ansatte hos Danfoss i Danmark. I alt skal der afskediges 335 medarbejdere i denne runde.

Forhandlinger om vilkår for de fyrede starter op i næste uge. Flytningen – og fyringerne - forventes afsluttet i starten af 2022.

LÆS OGSÅ: Tjek her: Er du ramt af frygtet sygdom?