Danfoss flytter til udlandet med statsstøtte

5. jan 2010
SauerDanfoss får polsk skatterabat til at flytte 270 arbejdspladser fra Sønderjylland til Polen.

Med EU-midler og støtte fra den polske stat flytter den danskejede motorgigant Sauer-Danfoss i disse dage 270 arbejdspladser til Polen. Af samme grund er 150 ansatte blevet fyret fra fabrikken på Als i Sønderjylland.

Det vækker harme blandt både medarbejdere og politikere på Christiansborg.

”Jeg tvivler på, at det er lovligt. Nu vil jeg rejse det overfor skatteministeren og bede ham om at udrede det her. Det virker helt grotesk,” siger næstformand for Socialdemokraterne Nick Hækkerup, der også er erhvervsordfører for partiet.

Millioner

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det er ikke kun den billige arbejdskraft, der lokker Sauer-Danfoss sydpå. Koncernen får nemlig et ”flercifret millionbeløb” i skatterabat fra de polske myndigheder, fordi de flytter til en særlig ”økonomisk zone” udenfor Warszawa.

Det bekræfter vicepresident i Sauer-Danfoss Michael Skjerning overfor Avisen.dk.

Læs også: Fyrede fra Danfoss: ”Vi føler os røvrendt”

Samtidig har Sauer-Danfoss, der hovedsagelig ejes af den traditionsrige Danfoss-familie, søgt og fået bevilliget 40 millioner kroner fra EU til at etablere produktionen, fortæller de polske myndigheder.

Støtten gives for at udvikle tilbagestående områder i Polen. Men støtten skal ikke anvendes til at flytte arbejdspladser fra et EU-land til et andet. Det oplyser den danske ambassade i Polen, der dog ikke vil gå ind i den konkrete sag.

"Vanvittigt"

Næstformand for Socialdemokraterne Nick Hækkerup har besøgt arbejderne på Sauer-Danfoss. Han er rasende over, at det nu viser sig, at koncernen har søgt EU-midler og fået statsstøtte fra de polske myndigheder til at flytte arbejdspladser fra Als.

”Det er helt vanvittigt, at det hårdt ramte område oven i hatten mister arbejdspladser, fordi de bliver flyttet til Polen og får statsstøtte,” mener Nick Hækkerup.

Han mener, der skal være lige konkurrence mellem medlemslandene i EU, og derfor er det ikke rimeligt, at Polen giver firmaer skatterabat.

Kendte ikke reglen

Hos Sauer-Danfoss forklarer vicepresident Michael Skjerning, at det er nødvendigt at flytte dele af produktionen til Polen for at redde virksomheden ud af den økonomiske krise. Han påpeger, at skatterabatten fra den polske stat ikke har været afgørende for deres beslutning.

Til gengæld har koncernen for nylig besluttet at trække sin ansøgning, selvom den har fået bevilliget 40 millioner fra EU. De kan ikke levere den nye teknologi, som de lovede i ansøgningen, lyder begrundelsen.

For at modtage den her støtte, må man ikke flytte arbejdspladser fra et EU-land til et andet. Hvorfor har I alligevel søgt om den her støtte?

”Det kan jeg ikke sige. Jeg er ikke bekendt med den regel. Og vi har selvfølgelig haft et konsulentfirma til at rådgive os,” udtaler Michael Skjerning.

Tyveri

Fællestillidsmand for de ansatte, Orla Petersen, er vred over, at Sauer-Danfoss får skatterabat til at flytte de mange job.

”Det er direkte tyveri af arbejdspladser. Det er et stort svineri, og jeg forstår ikke, det er lovligt, og politikerne ikke gør noget,” siger Orla Petersen.

Han mener, at Sauer-Danfoss vender lokalsamfundet på Als ryggen.

”Danfoss-ånden findes ikke mere. Nu skal der tjenes penge til aktionærerne. Der er ingen menneskelighed mere, det drejer sig om cool cash,” siger fællestillidsmanden.

De polske myndigheder har ikke svaret på, hvorfor de har tildelt Sauer-Danfoss EU-støtte, selvom det drejede sig om arbejdspladser, der blev flyttet fra Danmark.

Polsk skatterabat

Disse danske firmaer får også skatterabat, oplyser den danske ambassade i Polen.

Men det er kun et udvalg. Ingen ved, hvor mange danske virksomheder, der får hjælp.

  • Abena
  • HG Poland
  • Hempel
  • Danfoss
  • Logstor Ror
  • NKT Cables
  • Rockwool