Peter Hummelgaard (S) skal finde penge til at forøge dagpengesatsen, lyder det fra SF's Karsten Hønge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dagpengestrid: SF-profil langer ud efter minister

10. jan, 14:42
SF's Karsten Hønge er meget utilfreds med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), fordi han ikke vil finde penge til at hæve dagpengesatsen.

Dagpengesatsen skal forøges, hvis det står til SF's arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge. Han sender nu en bredside mod Socialdemokratiet i striden om dagpengenes forringede værdi. 

- Jeg forstår sgu' godt at fagbevægelsen ikke finder sig i, at trygheden undergraves af dagpenge, der er faldet ned på et sølle niveau. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vrider hænderne, men vil ikke finde pengene. SF prioriterer et trygt, fleksibelt og dynamisk arbejdsmarked, og det forudsætter at dagpengene er et reelt sikkerhedsnet, skriver Karsten Hønge i en pressemeddelelse og tilføjer: 

- Hvis ikke centrum-venstrefløjen kan løse denne udfordring, hvem skulle så? Private lønforsikringer griber om sig, men det er et skråplan med privatisering af en kollektiv opgave. Dårlige undskyldninger bevarer ikke den danske model.

Ifølge SF bør regeringen grave dybt i lommerne for at sikre dagpengesystemet. 

- Vi går i Folketinget med et forslag om at løfte dagpengene med 25% de første måneder for ledige - og så må Socialdemokratiet melde ud, hvad de vil. Det vil mærkes i husholdningen. Forslaget indebærer, at kontingentet halveres for medlemmer under 25 år, da deres dagpenge allerede er halveret. Det må være fair, skriver Karsten Hønge og tilføjer:

- Og pengene kan altså godt findes. Det koster ca. 850 millioner, og vi henter 500 millioner gennem beskatning af de såkaldte techgiganter og resten ved at tage en del af det forventede provenu fra den øgede indsats mod social dumping. Vi er dog samtidig overbevist om, at beregningerne vedrørende adfærdsændringer er stærkt overdrevne.