Dagpenge for nyuddannede Sådan meget kan du få

7. aug 2009

Når du er færdig med din uddannelse, har du ret til at modtage dagpenge. Du får ikke fulde dagpenge men et lavere beløb, der kaldes dimittendsatsen.

•    Dimittendsatsen er på 595 kroner pr. dag og 2.975 kroner pr. uge for fuldtidsforsikrede (2009)
•    Dimittendsatsen er på 396 kroner pr. dag og 1.980 kroner pr. uge for deltidsforsikrede (2009)

Du skal opfylde følgende krav:
•    Senest 14 dage efter du har afsluttet din uddannelse, skal du melde dig ind i en a-kasse, der dækker dit område. Indmeldelsen skal være skriftlig.
•    Din uddannelse skal have varet mindst 18 måneder. Ellers kan du ikke blive optaget i en a-kasse.
•    Du skal melde dig som ledig hos dit jobcenter.

Først en måned efter at du har meldt dig ind i a-kassen, begynder du at få dagpenge. Dette tidsrum kaldes for karensperioden.

Dagpengene bliver betalt bagud, så der kan godt gå et stykke tid, inden du begynder at få penge, på grund af karensperioden. Hvis du ikke kan klare dig, skal du kontakte socialforvaltningen i din kommune. Seks måneder efter du begyndte at få dagpenge, kan du normalt få en højere takst, som kaldes ”beregnet sats”.

Hvis du tidligere har været medlem af en a-kasse, og har beholdt dit medlemskab under studierne, har du ret til dagpenge fra den dag, du afslutter din uddannelse. Det betyder, at du slipper for karensperioden.

Hvis du var ledig, før du begyndte på din uddannelse, og din dagpengeret ikke er udløbet, har du ret til fulde dagpenge. Det betyder, at du kan få fulde dagpenge fra starten og ikke kun dimittendsatsen.