Dagens tilbud: Tag til Martinique på dagpenge

29. sep 2009
Er du træt af kulde, jobansøgninger og Jobnet. Så gør som stadig flere og tag dine dagpenge med tre måneder til varmen. Nye EUregler giver snart endnu bedre muligheder.

Vil du igen lede forgæves efter passende job, opdatere dit c.v. på Jobnet og gå til samtaler i din a-kasse? Eller vil du tre måneder til Martinique med 25 grader varmt badevand og en månedlig tur på arbejdsformidlingen for at sige, at du stadig er ledig?

Så er det måske tid at tjekke listen over lande, du kan tage dine dagpenge med til i flere måneder.

A-kasserne oplever i øjeblikket en stigning i antallet af ledige, der tager deres dagpenge med til udlandet.

Færre regler

Ud over udsigten til sol og varme er der også mulighed for at slippe noget lettere om ved kravene til at være ledig og jobsøgende.

"Der gælder  samme regler i udlandet om, at du skal være arbejdsøgende og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Men det er selvsagt sværere at kontrollere," siger kommunikationschef Anders Tybjerg fra hovedorganisationen FTF's a-kasse.

"Men bliver det påvist, at man snyder, har det konsekvenser. Og misbruger man systemet, kan man ødelægge det for andre," tilføjer han.

Ledige får meget ud af det

Da beskæftigelsen var højest i 2008 tog 630 arbejdsløse danskere af sted til udlandet. Nu stiger arbejdsløsheden, og ved udgangen af juni var der allerede rejst 387. Det viser tal fra Arbejdsdirektoratet.

FTF's a-kasse oplever også en svag stigning.

"Det kan være en rigtig god idé at tage af sted. Især hvis ens erhverv har en international dimension. Det er en åbenlys mulighed for at komme ud og opdyrke nogle nye kontakter  og få erfaringer, man ikke kan få herhjemme. De medlemmer, der har været af sted, har generelt fået meget ud af det," siger Anders Tybjerg.

Siden 1971 har det været tilladt at tage tre måneder af sted med sine danske dagpenge for at søge arbejde i et andet EU land samt Norge, Island og Liechtenstein.

Besværligt i Spanien

Mens du er afsted, skal du følge de lokale regler for at modtage dagpenge og være jobsøgende. Dagpengene får du fra Danmark, men de skal udbetales af de lokale myndigheder.

"Der er helt sikkert nogle praktiske udfordringer. Vi hører for eksempel fra medlemmer, der har været  i  Spanien og Grækenland , at det kan være besværligt at få pengene, siger Andres Tybjerg.

Han mener, det er en god idé at undersøge reglerne grundigt hjemmefra og måske finde en lokal kontakt, der kan være tolk .

Når du kan komme så langt som til Sydamerika og lige øst for Madagaskar, så skyldes det, at blandt andet Frankrig har gamle kolonier, der stadig er en del af landet.

 

15 varme steder

Her kan du blandt andet rejse hen med dine dagpenge:

Azorerne (Portugal)

Mallorca (Spansk)

Ibiza (Spansk)

Ceuta og Melilla - byer på den Nordafrikanske kyst (Spansk)

De Canariske øer - i Atlanterhavet ud for Marokko (Spansk)

Fransk Guyana - På den caribiske kyst i Sydamerika (Fransk)

Guadeloupe – Øgruppe i Det Caraibiske Hav (Fransk)

Madeira – Ø ud for de nordlige Afrika (Portugal)

Martinique - En af de Caraibiske øer (Fransk)

Réunion - Ø i det Indiske Ocean øst for Madagaskar (Fransk)

St. Martin (den franske del) – Ø i det Caribiske Hav (Fransk)

Malta

Italien

Spanien

Portugal

Se den komplette liste over lande her hos Arbejdsdirektoratet