Dårligt forhold fordobler depressionsrisiko

6. maj 2013, 09:48
Har du det godt med din mand eller kone, familie og venner, har du meget mindre risiko for at blive ramt af en depression.

Hvis du til gengæld tænker at det er bedre at have et dårligt forhold til din mand end at være enlig, så skulle du måske overveje om det i sidste  ende er sundest.

Det viser et langvarigt amerikanske studie af 5000 voksne, som forskere fra University of Michigan har fulgt i 10 år.

Analysen af deltagernes risiko for depression betyder at forskerne nu på baggrund af viden om personernes forhold til familie og venner med stor sandsynlighed kan forudsige om en person bliver ramt af en depression.

Personer med et anstrengt forhold til deres ægtefæller var signifikant mere tilbøjelige til at udvikle depression, mens enlige ikke havde nogen øget risiko.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet PLoS ONE, viste at personer med den laveste kvalitet i deres relationer havde mere end dobbelt så stor risiko for depression end dem med de bedste relationer.

Op mod 20 procent oplever en svær depression på et tidspunkt i deres liv, og tilstanden kan øge risikoen for og forværre tilstande som koronararteriesygdom, slagtilfælde og kræft.

Læs også: Depressionsmidler kan dæmpe slidgigtsmerter

"Vores undersøgelse viser, at kvaliteten af de sociale relationer er en væsentlig risikofaktor for depression," siger psykiater Alan Teo, fra University of Michigan og undersøgelsens hovedforfatter.

"Det er første gang, at en undersøgelse har identificeret denne sammenhæng."

Efter at have gransket resultater, fandt forskerne, at visse positive og negative aspekter af relationer også forudsagde en højere risiko for depression. Socialt tilhørsforhold og manglende støtte - især fra ægtefællen, men til en vis grad også fra familiemedlemmer - var begge risikofaktorer for at udvikle depression senere.

Læs også: Sådan styres tankerne uden om depressionen

"Disse resultater fortæller os, at sundhedspersonale skal huske, at patienternes relationer med deres kære sandsynligvis spiller en central rolle for deres lægehjælp," siger Teo.

"Resultaterne antyder også, at en bredere anvendelse af parterapi kan betragtes både som en behandling for depression og som en forebyggende foranstaltning."

Isolerede har ikke større risiko

Mens resultaterne bekræftede forskernes antagelser om forholdets kvalitet, kunne de ikke finde en sammenhæng mellem hyppigheden af sociale interaktioner og forekomsten af depression.

Læs også: 14 overraskende årsager til smerter

Selv hvis deltagerne var socialt isolerede, havde lille kontakt med familie og venner, så havde det ikke væsentlig indflydelse på risikoen for depression.

Derfor er det vigtigt for læger ikke bare at spørge om patienter har venner og familie, men også at spørge hvordan det går i forholdet til for eksempel ægtefællen.

Læs også: Derfor er  det så svært at smide overflødige kilo

Forskerne siger, at undersøgelsens klart viser hvor betydningsfulde gode forhold til ægtefælle, familie og venner er.

Personer med de kvalitetsmæssigt dårligste forhold har omkring 16 procents risiko for at udvikle en depression, mens personer med de bedste forhold kun har cirka syv procents risiko.

"Omfanget af disse resultater svarer til den veletablerede sammenhæng mellem biologiske risikofaktorer og hjertekar-sygdom," siger Teo.

Læs også: 5 fødevarer midaldrende bør droppe

"Det betyder, at hvis vi kan lære folk hvordan man kan forbedre kvaliteten af deres relationer, kan vi være i stand til at forhindre eller mindske de ødelæggende virkninger af klinisk depression."

Mysteriet er løst: Derfor falder vi igen-igen for macho-mænd