Dårlige vittigheder kan give øretæver

28. aug 2008
Folk, der fejlagtigt tror, de er sjove, er i overhængende fare for at få et par på kassen. Det viser en ny videnskabelig undersøgelse

Der kan meget vel vanke dummeflade til folk, der fortæller dårlige vittigheder.

Det viser en videnskabelig undersøgelse fra universitet i Washington. Forskerne besluttede sig for at undersøge, hvordan tilhørere reagerer på vittigheder, der ikke er sjove.

Resultatet er, at lytterne i nogle tilfælde tyer til fysisk vold for at straffe den usjove morsomhed. Især børn kan gå helt grassat, når deres forældre har fortalt en usædvanlig dårlig vittighed.

»Folk reagerer på dårlige vittigheder ved at ydmyge fortælleren, ignorere vedkommende, svine personen til og i visse tilfælde slå fortælleren,« skriver Nancy Bell, der står bag undersøgelsen.

Hun bad sine forskerspirer om at gå ud i virkeligheden og fortælle elendige vittighed er og dokumentere lytternes reaktioner. Efter længere tids forskning fandt hun frem til at følgende vittighed er i særklasse dårlig: Hvad sagde den store skorsten til den lille skorsten? Intet, skorsten kan ikke tale.

Lytterne reagerede med udbredt fjendtlighed, fortæller Nancy Bell i undersøgelsen.

»Usjove vittigheder bryder den sociale kontrakt, og det straffer lytteren for at undgå at blive udsat for den slags opførsel i fremtiden,« skriver Bell.

Hun opdagede, at mange lyttere tager en dårlig joke som en personlig fornærmelse.

»At man bliver udsat for en umorsom vittighed indikerer jo, at fortælleren mener, at man har en usædvanlig kedelig humor, ellers ville vedkommende jo ikke fortælle joken til en,« skriver Nancy Bell.

De danske komikere, som Nyhedsavisen har talt med, har dog aldrig oplevet at få tæv på grund af deres jokes.

faktaboks

Dårlige jokes

Alle børnene hed Jens, undtagen Knud, han hed Peter

Hvad er forskellen på Eiffeltårnet? – Det bærer hverken slips

Alle børnene havde et navn, undtagen

Hvad er ligheden mellem en lampe og en blondine? – De består begge af kød og blod, altså bortset fra lampen

Hvorfor står der kun Zoo på Zoologisk Haves skilt? – Resten er logisk

Hvad sagde det ene skilt til det andet skilt? – Jeg ved det heller ikke, jeg kan ikke snakke skiltsk