Dårlige chefer gør ansatte syge

9. jan 2013, 04:00
Et dårligt forhold til chefen betyder mere stress og mere sygefravær. Det konkluderer en ny undersøgelse.

En dårlig chef betyder ti gange så højt sygefravær for medarbejderne.

Det viser en helt ny undersøgelse fra hovedorganisationen FTF, foretaget blandt 15.000 lærere, sygeplejersker, socialrådgivere og pædagoger.

Undersøgelsen konkluderer, at der er en klar sammenhæng mellem stress, højt sygefravær og dårlig ledelse.

”Det viser, at det er afgørende, at ledelsen tager psykisk arbejdsmiljø og stress alvorligt. Det er lidt chokerende, at det ikke er blevet bedre,” siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey.

FTF mener, at alle chefer med ansvar for personale bør sendes på tre dages obligatorisk uddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

”Vi kan se, at nogle chefer har svært ved at se, hvordan arbejdet kan give stress. Tit bliver stress i stedet tilskrevet en situation på hjemmefronten,” siger Bente Sorgenfrey.

Dansk Erhverv: Nej til uddannelses-tvang

Hos Dansk Erhverv er man skeptisk over for undersøgelsens konklusion.

"Selvfølgelig spiller kvaliteten af ledelsen ind, men jeg tvivler på, at det er hele grunden. Ofte er det netop et samspil mellem ting i arbejdet og privatlivet, som fører til stress, og det skal man ikke være blind for," siger Rikke B. Ørum, der er chef for arbejdsmiljø ved Dansk Erhverv.

"Omvendt skal det ikke bruges som sovepude, for selvfølgelig kan der være ting, som vedrører arbejdet, og dem skal man gøre noget ved," tilføjer hun.

Kravet om tre dages uddannelse i psykisk arbejdsmiljø afviser Dansk Erhverv dog blankt.

"Tvungen uddannelse er på ingen måde en løsning, vi kan støtte. Desuden er der allerede generel fokus på psykisk arbejdsmiljø i lederuddannelserne og på arbejdspladserne, selvom man måske kalder det noget andet," siger Rikke B. Ørum.

Chefen stoler ikke på dig

Undersøgelsen fra FTF understøttes af ny forskning fra Bispebjerg Hospital, som viser, at mange chefer ikke ved nok om stress.

Derfor reagerer de enten med at mistænke medarbejdere, som sygemelder sig med stress, eller med at skyde skylden på medarbejderens privatliv eller personlighed.

Fagforeningerne HK og Dansk Magisterforening bekræfter, at det er et stort problem.

”Mange chefer aner ikke, hvad de snakker om. Det er både at udtryk for manglende viden og for dårlig ledelse,” mener arbejdsmiljøkonsulent i HK, Svend-Erik Hermansen, der også gerne ser mere uddannelse på området til chefer.

Arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Magisterforening, Ole Grønne, kalder det for ”uklædeligt”, når arbejdsgiveren skyder skylden for stress på den enkelte medarbejder, i stedet for at tage ansvar.

Sygeplejersker, lærere og andre, som arbejder med mennesker, har i forvejen høj risiko for at gå ned med stress, fordi de følelsesmæssige krav er høje. Netop i den type job betyder et godt og tillidsfuldt forhold til chefen meget, viser undersøgelsen fra FTF.

På de arbejdspladser, hvor forholdet til chefen er godt og præget af tillid, er der ti gange så lidt sygefravær som på de arbejdspladser med de dårligste forhold.