Dårlig ledelse giver mere byggesjusk

22. maj 2011
Dansk Byggeri vil have en ny lederuddannelse for byggearbejdere. Det skal løse problemer med byggesjusk, der koster samfundet milliarder af kroner. 3F bakker forslaget op.

Hvert år bliver der lavet byggesjusk for hele 12 milliarder kroner, vurderer Statens Byggeforskningsinstitut, SBi.

En løsning på det problem er bedre uddannede ledere på landets byggepladser, der har erfaring med praktisk håndværk, mener brancheorganisationen Dansk Byggeri og fagforbundet 3F.

"Vi oplever, at der i dag er problemer med kommunikation og planlægning, og at der er spild i byggeprocessen. Vi er ikke produktive nok," siger Louise Pihl, afdelingschef i Dansk Byggeri.

"Det er lige præcis en af grundene til, at vi vil have de faglærtes praktiske erfaringer bedre i spil. De skal tage en kort lederuddannelse og blive i byggebranchen."

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Mange faglærte og ufaglærte mangler en lederuddannelse, så de bedre kan håndtere opgaverne på byggepladsen," lyder meldingen fra arbejdsgiverne.

 

3F: God ide

Dansk Byggeri efterlyser en ny to-årig lederuddannelse, som kan tages efter en normalt faglært håndværksuddannelse. Det forslag bakkes op af 3F.

”Vi har svært ved at få indrettet vores byggepladser ordentligt, og det koster samfundet dyrt og giver problemer. Får vi uddannede ledere, der kender til byggeprocessen, kan det spare tid og ressourcer,” siger Bjarne Petersen, uddannelsespolitisk konsulent i Bygge, Jord og Miljøarbejderens Fagforening i København (BJMF, 3F).

”Vi vil gerne have, at folk bliver bedre uddannet. Især under krisen, hvor der mangler arbejde. Vi har rigtig mange medlemmer, der har en uddannelse, som de ikke kan bruge i dag. Mange bygningskonstruktører har meget svært ved at få job lige nu.”


Sjakbajs med erfaring

Dansk Byggeri forestiller sig, at en kort videregående uddannelse skal have fokus på logistik og ledelse.

"Vi har brug for en udvidet sjakbajs, der har erfaring som håndværker og derfor kan blive en god byggeleder,” siger Louise Pihl.

Claus von Elling, der er gruppeformand for byggegruppen i BJMF, er enig. Men han opfordrer samtidig byggefirmaerne til at lytte mere til deres håndværkere:

”Det er fint nok, at de gerne vil have sådan en type leder. Men så skal byggefirmaet også kunne leve op til de krav, lederen stiller til firmaet. Håndværkerne bør inddrages mere i byggeprocessen, og en ny ledertype skal være tilknyttet håndværkerne,” mener han.

Et andet problem er i følge Dansk Byggeri, at en del højtuddannede arbejder som ufaglærte og faglærte i byggebranchen og derfor ikke udnytter deres lange uddannelse.

"De burde varetage lederjobs, og så kunne faglærte jo vare tage de jobs, som de rent faktisk er uddannet til," siger Louise Pihl.