Da det gik godt, lyttede de til os

8. okt 2010
Danske chefer holder medarbejderne udenfor, når det virkelig gælder, viser ny rapport.

Når ledelsen skal beslutte hvor mange de skal fyre eller vil flytte arbejdspladser til udlandet, sker det for det meste hen over hovedet på medarbejderne.

Det viser en omfattende undersøgelse, som forskere på Københavns Universitet har udarbejdet for LO.

Af de flere end 7.800 tillidsvalgte i undersøgelsen svarer seks ud af ti, at de helt eller delvist bliver holdt udenfor, når ledelsen skal træffe de vigtigste beslutninger om økonomi og strategi. Kun hver femte bliver taget med til de vigtige afgørelser.

Orla Petersen var igennem 23 år tillidsrepræsentant hos SauerDanfoss i Nordborg på Als. Han har både oplevet at blive hørt og blive holdt udenfor, når det virkelig galt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Da det gik godt, lyttede de til os. Selvom det i sidste ende var deres plan, der blev gennemført, fik vi sat vores fingeraftryk,” fortæller Orla Ø. Petersen.

”Hunderæd”

Men da krisen kom, blev folk bange for at miste sit job. I alt blev 800 ud af 1.500 ansatte fyret i fire store fyringsrunder. Det skete blandt andet, fordi SauerDanfoss flyttede afdelinger til Polen.

”Kollegaerne var hunderæd for at miste arbejdet og turde ikke bakke op om tillidsrepræsentanterne. Så begyndte ledelsen mere og mere at trække sig tilbage og sagde: Vi gør dét og dét. Og til sidste gad de ikke engang høre på os,” fortæller Orla Ø. Petersen, der blev fyret efter en konflikt med ledelsen for et halvt år siden.

Indflydelse

I følge en af forskerne bag undersøgelsen, adjunkt Trine P. Larsen, er ledelsen ikke forpligtet til at høre de tillidsvalgte i de store spørgsmål.

"Når det gælder løn og arbejdsmiljø bliver tillidsrepræsentanterne inddraget. Men det er ikke påkrævet på samme måde, når det gælder om at udlicitere eller skære ned på produktionen," forklarer Trine P. Larsen.

Undersøgelsen viser til gengæld, at tillidsfolkene bliver brugt, når ledelsen skal beslutte, hvem skal fyres.

For dumt

Når Orla og de andre tillidsfolk før i tiden blev hevet til møde for at drøfte forestående fyringer, kunne de sikre uddannelse og gode fratrædelsesaftaler til kollegaerne.

Men det var slut med det samarbejde, da ledelsen skulle gennemføre de sidste to fyringsrunder. Dermed mistede de fyrede og de tilbageværende kollegaer en stribe rettigheder.

Han mener, ledelsen skyder sig selv i foden, når de ikke gider inddrage medarbejdernes repræsentanter.

”Når de ansatte er pressede og ikke bliver hørt, knokler de røven ud af bukserne. Men de efterlader hjernen nede ved porten. De kommer ikke med forslag til forbedringer. På den måde går virksomheden glip af meget knowhow, der ellers kunne forbedre deres produktivitet.”

Ingen kommentar

Undersøgelsen viser, at de fleste ledere selv mener, at de inddrager medarbejdernes repræsentanter. Men ikke når de store beslutninger skal træffes, dokumenterer undersøgelsen altså.

Avisen.dk ville gerne have hørt, hvordan ledelsen hos SauerDanfoss ser på samarbejdet med de tillidsvalgte.

Men manager for kommunikation Anette Andresen Bütikofer meddeler, at hele ledelsen sidder i møde resten af dagen og ikke vil kommentere kritikken fra den tidligere tillidsmand på SauerDanfoss.