DA: De sender kvinder hjem til kødgryderne

27. jul 2011, 10:46
Det er en falliterklæring fra kommunerne, når der kommer endnu flere lukkedage næste år, mener Dansk Arbejdsgiverforening. Frygten er, at det særligt vil ramme kvindernes karriereambitioner.

Lukkedage og begrænsede åbningstider i landets børnehaver og vuggestuer er ren gift for arbejdsmarkedet.

Det er reaktionen fra Dansk Arbejdsgiverforening på nye meldinger om nedskæringer og udsigt til flere lukkedage i kommunerne.

"Det er et problem, når børneinstitutionerne lægger beslag på hele fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked og vil bestemme, hvornår vi andre skal lægge ferier og fridage," siger Svend Bie, underdirektør i Dansk Arbejdgiverforening.

Han mener, kommunerne er asociale i forhold til resten af landets arbejdpladser.

"Det ville immervæk være lettere at drive et supermarked, om man kunne bestemme, hvornår kunderne skulle komme, men sådan er det ikke i virkeligheden, og det skal kommunerne indrette sig efter," siger han.

Fagforeningen FOA har i en ny undersøgelse interviewet 70 af landets børnechefer, og lidt under halvdelen forventer, at sidste års rekordbesparelser på budgetterne ikke var nok.

De nævner, at de vil blive nødt til at fyre mere personale og indføre flere lukkedage i budgettet for 2012.

Svend Bie er ikke kun bekymret for, at resten af landets arbejdspladser mister rum til at lægge et friere vagtskema. Han mener også, at stivere rammer for børnepasning leder til mindre ligestilling.

"Et stort problem er, at lukkedage og begrænset åbningstid i institutionerne kan føre til, at kvinderne sænker ambitionerne på arbejdsmarkedet. Hver gang der der opstår bøvl i en familie med en institutions åbningstid, skal bøvlet tackles. Her ser vi, at det ofte er kvinderne, som tager byrden og går ned i arbejdstid," siger underdirektøren.

Han anklager kommunerne for - med de begrænsede åbningstider - at skabe en selvstændig kilde til fastholdelse af gamle kønsroller.

Grundet ferie var det desværre ikke muligt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL).