DA-chefer: Danskerne føler sig trygge under coronakrisen

Winberg_Haslund_DA
Christiane Miβlbeck-Winberg (tv.) og Christina Sode Haslund, hhv. Europapolitisk chef og Arbejdsmiljøchef, DA
23. maj 2020 08.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DANMARK SCORER TOPKARAKTERER i ny EU-rapport, som måler livskvalitet, økonomi og optimisme for fremtiden blandt befolkningerne i EU under coronakrisen. Rapporten blev igangsat d. 9. april og løber frem til september.

LÆS OGSÅ: 2019 slog rekord for illegal arbejdskraft: Nu falder bødehammeren snart dobbelt så hårdt

Coronakrisen vendte fra det ene øjeblik til det andet hverdagen rundt. Lukningen af Danmark – og en hel verden – bragte økonomisk usikkerhed med sig. Det viser sig dog, at vi er langt mere optimistiske i Danmark end i de fleste andre EU-medlemslande, og det er der flere årsager til.

Vi skal huske at klappe os selv på skulderen over Danmarks flotte placering. Den er båret frem af et velfungerende og trygt arbejdsmarked
Christiane Miβlbeck-Winberg og Christina Sode Haslund, hhv. Europapolitisk chef og Arbejdsmiljøchef, DA

Det skyldes blandt andet, at vi herhjemme har et arbejdsmarked og samfund i særklasse, som holder hånden under os i krisetid. Det kan vi være stolte af.

I rapporten fra Eurofound er det kun 12 procent af danskerne, der angiver, at deres økonomiske situation er blevet værre under coronakrisen. Det er den laveste andel af alle medlemslandene. Arbejdsmarkedets parter var hurtige til at reagere på krisen og iværksatte tidligt i forløbet en hjælpepakke til lønmodtagere. Det har haft en særdeles positiv effekt. Vi har indtil videre fastholdt store dele af lønmodtagerne på arbejdsmarkedet, så de stadig får udbetalt løn. Det giver en økonomisk ro, og det er glædeligt, at det kan aflæses i rapporten.

EN ANDEN ÅRSAG til, at danskerne scorer højt i rapporten, er tilknytningen til arbejdsmarkedet. Vi har i Danmark formået at bevare tilknytningen til arbejdspladsen på trods af, at vi ikke har kunnet være til stede fysisk.

LÆS OGSÅ: Danskerne: Nej til mere hjemmearbejde

Rapporten viser, at næsten halvdelen af danskere bruger online og telefonisk kommunikation som følge af coronakrisen. Rigtig mange af os har nu prøvet at arbejde hjemmefra over en lang periode. Vi har holdt onlinemøder frem for fysiske, og på den måde har mange danskere på trods af karantæne og nedlukning beholdt deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er måske også derfor, at vi ifølge rapporten er et af de lande, der har haft mindst fald i arbejdstid. Det er kun hos vores nordiske naboer Sverige og Finland, at arbejdstiden er ændret mindre end i Danmark. Anderledes ser det ud i eksempelvis Grækenland, Cypern og Frankrig, der har haft over dobbelt så stor ændring i arbejdstiden som i Danmark.

LÆS OGSÅ: Chefer med dom over hjemmearbejde: Sådan er det gået

Vores arbejdssituation – og vores arbejdsmiljø - kan meget vel være det, der har gjort, at vi danskere ifølge rapporten er mest tilfredse med vores livssituation, som den er nu. I den modsatte ende ligger lande som Grækenland, Bulgarien og Kroatien. Vores arbejdssituation kan desuden også være medvirkende til, at vi har stor optimisme i forhold til fremtiden. Her indtager vi nemlig en flot andenplads i undersøgelsen. Kun finnerne er mere optimistiske end os.

Vi har i Danmark en fast tradition for, at arbejdsmarkedets parter og regeringen samarbejder. Også i krisetider. Det har været afgørende for økonomien og arbejdsmarkedet – og danskeres tryghed. Vi skal huske at klappe os selv på skulderen over Danmarks flotte placering. Den er båret frem af et velfungerende og trygt arbejdsmarked.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].