CSC: Udflytning skaber job på længere sigt

11. apr 2011, 11:30
Når arbejdspladser sendes til Indien, kan det skabe jobs på længere sigt, mener CSC. Oppositionen og LO mener, at reglerne i udlændingeloven skal ændres, så indere ikke kan hyres som skruebrækkere, ligesom CSC gør det. Konservative afviser.

It-giganten CSC har de sidste fire år udflyttet 700 jobs til Indien og Litauen.

Samtidig sender CSC flere af statens it-opgaver videre til Indien. Indiske it-ansatte sidder nu og arbejder for både SKAT og CPR-registret.

”Vi har flyttet en række jobs ud af landet, ligesom andre dele af branchen. Det sker, fordi vi er vokset. Vi har fået flere opgaver og har lagt nogle af opgaverne i Indien,” forklarer direktør i CSC, Lene Christensen.

”Vi er nødt til at ligge arbejdet ud, hvor det er billigere at udføre, så vi har en fornuftigt økonomi. Men der vil altid være nogle jobs i Danmark.”

It-forbundet PROSA frygter, at der ryger endnu flere jobs ud af landet. Og det vil CSC ikke afvise.

”Vi benytter offshore-arbejdspladser, og vi lever i en global verden. Vi kan ikke lukke øjnene for, at offshore er en del af den måde, vi kan tjene penge på. Men i sidste ende kan offshore, det at vi sender opgaver til Indien, skabe flere danske arbejdspladser,” siger Lene Christensen.

”Det sikrer os flere kunder og opgaver, så vi kan vokse yderligere. Og det kan skabe jobs i Danmark.”

 

CSC: Vi overholder loven

PROSA er vrede over, at CSC benytter indere til at overtage konfliktramt arbejde. Men virksomheden afviser, at den gør noget ulovligt.

”Vi er medlemmer af Dansk Erhverv, og vi vil ikke drømme om at gøre noget ulovligt. Vi er i en konflikt, hvor begge parter må acceptere reglerne. Dem kan man være uenige i, men sådan er det.”

"Der kommer 22 indere til Danmark på et forretningsvisum. Men de er ikke ankommet endnu. Deres ophold i Danmark handler kun om vidensoverdragelse, så de senere hen kan udføre opgaver, som danske ansatte ellers skal udføre. De skal ikke arbejde, imens de er i Danmark, for det kræver arbejdstilladelse via jobkortordningen,” forklarer direktør i CSC, Lene Christensen.

”Hvis der kommer en strejke i juni, kan inderne udføre arbejdet fra Indien af. Det lærer vi dem op til, imens de er i Danmark.”

Dermed er det jo konfliktramt arbejde, inderne skal udføre?

”Inderne skal udføre arbejde, som de danske ansatte, der strejker, ellers ville udføre. Men inderne er kun en lille del af løsningen. Vi har underleverandører og andre CSC-selskaber i Norden og Europa, der kan træde til.”

”Vi kan ikke bare sidde og se på, at vores kunders systemer ikke kører efter 1. juni. Vi skal kunne håndtere en situation, hvor op i mod 400 ansatte strejker.”

 

S: Staten skal ikke hjælpe CSC

Flere politiske partier har kritiseret CSC, fordi de henter indere til landet. At CSC nu kun vil oplære inderne, imens de er i Danmark, så de bagefter kan sidde i Indien og udføre konfliktramt arbejde, formilder ikke Socialdemokraternes integrationsordfører Henrik Dam Kristensen.

"Jeg synes, det er meget betænkeligt, hvis staten hjælper den ene part i konflikten ved at lade inderne komme hertil. Staten må ikke hjælpe en virksomhed, der er i konflikt. Det er ikke rimeligt."

SF er enig: "Staten skal ikke købe ydelser af en virksomhed, som på den omgår de danske spilleregler på arbejdsmarkedet," siger Karsten Hønge fra SF.

Oppositionen og LO's formand Harald Børsting mener, at reglerne i udlændingeloven skal ændres, så udlændinge ikke kan komme til Danmark som strejkebrydere.

Men det afviser politisk ordfører for de Konservative Carina Christensen.

"Det her er et enkeltstående tilfælde. Man skal leve op til arbejdsmarkedets regler, men vi skal ikke forhindre, at virksomheder henter egne ansatte til landet. Inderne er jo ansat andet sted i samme koncern. Vi skal ikke ændre udlændingeloven på baggrund af den her sag."

CSC-konflikten

CSC og it-forbundet PROSA er midt i en optrappet konflikt, der har varet i årevis og kulminerer til juni.

CSC har lockoutet 120 danske it-ansatte, og til juni vil CSC-ansatte, der er medlem af PROSA, strejke. Allerede nu er fem PROSA-medlemmer i strejke og fagforbundet har opsagt fredsaftalen fra 1. juni.

I følge PROSA vil CSC flytte jobs til Indien. Derfor vil de bevare en tryghedsaftale, der sikrer lange opsigelsesvarsler.

Omvendt er CSC fast besluttet på, at overenskomsten og tryghedsaftalen skal væk, da den er alt for dyr.