Personfølsomme oplysninger på 504.596 patienter var tilgængelige fra i årene 2013 til 2018. Foto: Jumpstory (modelfoto)

Kommune i brøler: Sådan blev oplysninger holdt skjult

28. jan 2020, 19:49
Region Syddanmark underrettede de berørte i kæmpelæk af personfølsomme oplysninger fordi det ville være "vanskeligt" eller "umuligt".

Region Syddanmark vurderede i forbindelse med lækket af personfølsomme oplysninger på en halv million patienter, at det ikke var muligt, at underrette de berørte personer.

LÆS OGSÅ: 47.000 HK'ere skal have ny formand: Her er de to kandidater

"Det vil være umuligt eller uforholdsmæssigt vanskeligt at underrette de berørte personer", fremgår det af dokumenter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.

Mandag afslørede avisen, at blandt andet cpr-numre på 504.596 patienter i fem år var frit tilgængelig for de ansatte i regionen.

Samtidig sagde lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen, til Ekstra Bladet, at "der er ikke en stor risiko for, at nogen med onde hensigter kan gå ind og bruge det her til noget som helst".

Men det mener cybersikkerhedskonsulent Jens Heyn Roed Andersen ikke sygehus-direktøren kan garantere.

LÆS OGSÅ: Travlhed hos politiet: 7.000 danskere taget i denne lovovertrædelse

- Det er bare noget, de siger, fordi det ikke kan kontrolleres, siger Jens Heyn Roed Andersen til Ekstra Bladet.

Catrine Byrne, medstifter af tænketanken DataEthics og specialist i persondataret, siger til avisen at man med cpr-numre blandt andet kan optage kviklån.

- Så er der tale om personnumre, bør myndighederne kontakte de berørte, så de for eksempel kan oprette en kreditovervågning, siger Catrine Byrne.

De mange personfølsomme oplysninger var tilgængelige fra i årene 2013 til 2018. Regionen opdagede fejlen i sommeren 2018, og anmeldte det til Datatilsynet.

I sin anmeldelse til Datatilsynet, vurderede regionen, at oplysningerne kan give patienterne "skade på omdømme" og kan bruges til ulovlige formål, såsom "identitetstyveri".

LÆS OGSÅ: Peter Madsen til instruktør: - Jeg er et rovdyr