Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Coronavirus: Smitter man på 1 eller 2 meters afstand?

13. maj 2020, 11:35
Du kan ikke være helt sikker. Hverken på en eller to meters afstand, påpeger forskere.

Forskningen har endnu ikke noget klart og entydigt svar på, hvor langt du skal bevæge dig væk fra en coronaramt person for at være sikker på ikke at blive smittet. Det skriver Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Bertel Haarder om Mette F: Hun er overpædagog for os alle sammen

Spørgsmålet er til debat, fordi Sundhedsstyrelsen har udsendt nye retningslinjer, som siger, at der skal være "mindst 1 meters afstand mellem personer i det offentlige rum."

Dermed er der slækket en smule på myndighedernes anbefaling, som tidligere lød, at der skulle være mindst 2 meters afstand.

- Vi mangler gode studier, som viser, hvordan ny coronavirus smitter, men jeg mener ikke, at der er videnskabeligt belæg for at nedjustere anbefalingerne fra to til én meter, siger professor Torben Sigsgaard til Videnskab.dk.

Han er læge og forsker i indeklima og indendørs smittespredning ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Kritikken får på Videnskab.dk opbakning fra flere andre forskere, som påpeger, at der fortsat er store huller i vores viden om, hvordan - og over hvor store afstande - ny coronavirus kan overføres mellem mennesker.

- Der kan være nogle gode praktiske grunde til at sætte grænsen ned til en meter, for det kan gøre det nemmere at håndtere situationen, for eksempel i skoler og børnehaver. Men du kan stadig blive smittet på en meters afstand. Selv på flere meters afstand kan du stadig blive ramt af dråber fra et nys, siger professor emeritus Peter V. Nielsen, som gennem flere årtier har forsket i, hvordan dråber og smittebærende partikler kan brede sig gennem rummet. 

Spørgsmålet om, hvor langt smittebærende dråber kan rejse gennem luften, afhænger i høj grad af ventilationen i rummet - og hvorvidt vinden eller luftstrømmene i et rum fører viruspartiklerne fra smittesprederen i retning af andre mennesker, lyder det samstemmende fra forskerne.

- Der findes endnu ingen studier, som viser, hvilken afstand der sker smittespredning specifikt for COVID-19. Men ud fra hvad vi generelt ved om, hvordan dråber og viruspartikler bevæger sig gennem rummet, mener jeg ikke, at anbefalingen om én meters afstand beskytter befolkningen i tilstrækkelig grad, siger professor og civilingeniør Arsen Melikov, som forsker i indeklima og smittespredning ved Danmarks Tekniske Universitet. 

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger lyder det da også, at der skal holdes "mindst to meters afstand i situationer, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte, eller hvor et forsigtighedsprincip tilsiger et særligt hensyn." 

Et særligt hensyn kan for eksempel være besøg på plejehjem, besøg hos personer i risikogruppe, eller hvis man udfører "aktiviteter med kraftig udånding, hvor dråber dannes og slynges længere væk fra personen end ved normal tale, f.eks. sang, råb, foredrag, skuespil, fysisk anstrengelse," skriver Sundhedsstyrelsen i sin seneste anbefaling.

Videnskab.dk har forsøgt at få yderligere kommentarer fra Sundhedsstyrelsen uden held, men over for DR fortæller Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at der ligger faglig dokumentation bag ændringen i afstandsanbefalingerne.

Desuden har han stor tiltro til danskerne, som har udvist "en kæmpestor ansvarlighed".

- Vi skal hele tiden finde balancen mellem, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt, hvor vi skal tage nogle relevante forsigtighedsprincipper, samtidig med at vores anbefalinger og krav også er bæredygtige og holdbare på lang sigt, fordi vi nok må erkende, at den her COVID-19-sygdom er kommet for at blive, siger Søren Brostrøm til DR.