Dansk Sygeplejeråd mener, at de traditionelle kvindefag er bliver nedprioriteret af Arbejdstilsynet. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Arbejdstilsynet lader kvindefagenes arbejdsmiljø sejle under coronakrise: 'Helt katastrofalt'

25. maj 2020, 23:00
Selvom anmeldelser om corona-arbejdsskader hovedsageligt kommer fra sundheds- og plejesektoren, har sektoren kun fået 12 ud af knap 2.200 tilsynsbesøg fra Arbejdstilsynet de seneste 2 måneder. Traditionelle kvindefag nedprioriteres af tilsynet, mener Dansk Sygeplejeråd.

I mere end to måneder har sygeplejersker, læger og sosu-assistenter sat deres eget helbred på spil, når de har passet deres arbejde under coronakrisen.

Selvom disse faggrupper på grund af nærkontakt med patienter og borgere er særligt udsatte for at blive smittet med coronavirus, har den myndighed, der skal føre tilsyn med deres arbejdsmiljø, holdt sig væk.

LÆS OGSÅ: Danmarkskort over coronapåbud: Urene hænder på apotek og frokost i firmabil

Kun 12 gange har arbejdspladser i sundheds- og plejesektoren haft besøg af Arbejdstilsynet i perioden 13. marts til 13. maj 2020. I samme periode har Arbejdstilsynet udført 2.196 tilsynsbesøg i alle brancher.

Det viser en aktindsigt, som A4 Arbejdsmiljø har fået fra Arbejdstilsynet.

Det tal står i skærende kontrast til antallet af anmeldelser om corona-arbejdsskader, hvor 75 procent af alle anmeldelser kommer fra ansatte, der arbejder på hospitaler, i hjemmehjælpen eller på plejehjem.

- Man kan ikke sige andet, end at det ligner en skævvridning. Jeg ved selvfølgelig ikke, hvilken logik der ligger bag, men set udefra er det selvfølgelig et mismatch, at man fører så få tilsyn i de brancher, hvor problemerne med coronasmitte oplagt er størst, siger Bjarke Refslund, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

FOA: Intet godt argument

I takt med Danmarks gradvise genåbning er også Arbejdstilsynet blevet genåbnet. Siden 14. april har tilsynet kørt et særligt målrettet tilsyn i forhold til at forebygge risikoen for coronasmitte og arbejdsulykker.

I første omgang var arbejdspladser som byggepladser, landbrug og gartnerier og vejgodstransport omfattet af det særlige coronatilsyn, men fra starten af maj gælder det nu alle brancher, undtagen sundheds- og plejesektoren. Sektoren har dog mulighed for at kunne få tilsyn på baggrund af klager eller ulykker.

For os er det fuldstændig uforståeligt, at der kan være den skævvridning. Det er som om, at der, hvor epicentret er, der kommer Arbejdstilsynet ikke. Det er uforståeligt
Anni Pilgaard, arbejdsmiljøansvarlig, Dansk Sygeplejeråd

Arbejdstilsynets prioritering mødes med skarp kritik af fagforbundet FOA.

- Det er helt katastrofalt. Det er fuldstændig uforståeligt, og jeg kan ikke se, at der er noget godt argument for ikke at føre tilsyn i sundheds- og plejesektoren. Vi har rettet henvendelse til ministeren, og hvis der ikke snart sker noget, må vi rykke for det igen. Det er jo helt galt det her, siger Jens Nielsen, forbundssekretær i FOA.

Kan der ikke være nogle logiske forklaringer bag prioriteringen?

- Nej. Man burde fra Arbejdstilsynets side se på de personalegrupper, som har været under et ekstraordinært pres under coronakrisen. Man bør kigge på, hvordan arbejdsmiljøet har været for disse grupper. Det handler om at lære af krisen, så vi ikke kommer til at stå i samme situation under en ny sundhedskrise, siger han.

I Dansk Sygeplejeråd kalder man Arbejdstilsynets prioritering helt grotesk.

- Det er fuldstændig ubegribeligt. Tallene taler sit klare sprog. Under coronakrisen har der været umådeligt meget behov for Arbejdstilsynet i sundheds- og plejesektoren. For os er det fuldstændig uforståeligt, at der kan være den skævvridning. Det er som om, at der, hvor epicentret er, der kommer Arbejdstilsynet ikke. Det er uforståeligt, når 75 procent af alle corona-arbejdsskader kommer fra sundheds- og plejesektoren, siger Anni Pilgaard, arbejdsmiljøansvarlig i Dansk Sygeplejeråd.

Skævvridning mellem kønnene

I perioden 13. marts til 13. maj 2020 har branchen ’Døgninstitutioner og hjemmepleje’ fået seks tilsynsbesøg, mens brancherne ’Hospitaler’ og ’Læger, tandlæger og dyrlæger’ hver har fået tre. Derimod tegner brancherne ’Opførelse og nedrivning af byggeri’, ’Landbrug, skovbrug og fiskeri’ og ’Transport af gods’ sig for hele 1.268 tilsynsbesøg i samme periode.

LÆS OGSÅ: Tilsynet på coronavisit: Håndsprit i inderlomme, polske skilte og en klar erkendelse

Sygeplejerådet mener, at de traditionelle kvindefag bliver nedprioriteret af tilsynet.

- Man kan åbenbart godt sende kvinder ind og arbejde det allerfarligste sted, men de kan ikke få hjælp af Arbejdstilsynet. Tallene taler for sig selv. Jeg tror da ikke på, at man bevidst har nedprioriteret traditionelle kvindefag, men man kan i hvert fald se, at de kvinder, der arbejder i sundhedssektoren, ikke er blevet prioriteret, lyder det fra Anni Pilgaard.

Minister: Risikabelt med tilsyn i frontlinjen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fortæller i et mailsvar til A4 Arbejdsmiljø, at han holder nøje øje med situationen.

- Vi står fortsat i en alvorlig situation, hvor vi skal finde balancen mellem at begrænse smitte og gradvist få gang i samfundet igen. Og selv om det heldigvis går den rigtige vej med at kontrollere smitten, så er det besluttet, at det vil være for risikabelt lige nu at gennemføre de målrettede tilsyn i sundheds- og plejesektoren, da der her er et særligt hensyn at tage til risiko for smitte spredning og sektorens arbejdsintensitet, skriver Peter Hummelgaard i et mailsvar og uddyber:

- Men hvis medarbejdere oplever, at der er noget alvorligt galt på deres arbejdsplads, har de altid mulighed for at kontakte Arbejdstilsynet, der foretager en konkret vurdering af, om der skal gennemføres et tilsyn. Det er ingen hemmelighed, at det er en svær balance, og derfor følger vi udviklingen tæt, så vi hurtigst muligt kan få Arbejdstilsynet på fuldt blus, når situationen tillader det.

Brancher med flest tilsynsbesøg under coronakrisen

Arbejdstilsynet har i perioden 13. marts til 13. maj 2020 været på 1.866 tilsynsbesøg på danske virksomheder, og 330 gange på udenlandske virksomheder, der udfører arbejde i Danmark. 

Brancher med flest tilsynsbesøg (danske virksomheder):

 1. Opførelse og nedrivning af byggeri 617 tilsyn
 2. Landbrug, skovbrug og fiskeri 381 tilsyn
 3. Transport af gods 270 tilsyn
 4. Færdiggørelse af byggeri 144 tilsyn
 5. Kontor 114 tilsyn
 6. Anlægsarbejde 82 tilsyn
 7. Engros 67 tilsyn
 8. Butikker 28 tilsyn
 9. Metal og maskiner 26 tilsyn
 10. Rengøring 18 tilsyn

----

 • Døgninstitutioner og hjemmepleje 6 tilsyn
 • Hospitaler 3 tilsyn
 • Læger, tandlæger og dyrlæger 3 tilsyn
 • Undervisning 3 tilsyn
 • Daginstitutioner 2 tilsyn

Kilde: Arbejdstilsynet