20201216-094435-L-1920x1280we
Politiet anholdt og sigtede manden, der skrev at en navngiven sygeplejerske skal 'opspores' og 'stilles til ansvar'. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Sigtet for chikane af sygeplejerske: Coronaskeptiker anholdt midt i video-møde

23. dec 2020, 12:15
Den kendte coronaskeptiker Flemming Blicher, der mandag opfordrede sine 4600 følgere til at 'opspore' en navngiven sygeplejerske og 'stille hende til ansvar', blev tirsdag aften anholdt og sigtet for chikane.

- Vi skal have fat i de læger og sygeplejersker der bliver ved med at holde hånden over regering og narrativ. De SKAL stilles til ansvar! Hellere nu, end bagefter. Hjælp med at opspore (sygeplejersken, red.) og stille hende til ansvar for at medvirke til denne frygtpropaganda, og bede hende om beviser.

Sådan skrev den kendte coronaskeptiker Flemming Blicher ud til sine 4600 følgere på Facebook mandag, i et opslag, hvor han navngav en sygeplejerske fra Gentofte Hospital. 

Tirsdag aften sad Flemming Blicher i et online videomøde, da han blev anholdt af betjente fra Københavns Politi.

Det fremgår af kommentarer og videoer, som Flemming Blichers ligesindede har lagt på nettet.

- Mødet blev afbrudt, da politiet dukkede op og anholdt Flemming midt under mødet, skriver en mødedeltager på hans profil.

Sygeplejerskes opslag andtændte hadstorm

Den pågældende sygeplejerske havde skrevet på Facebook, at hendes hospitalskolleger var pressede af de mange COVID-19-indlæggelser og opfordrede derfor alle til at passe på hinanden og begrænse smitte. 

Da en storm af vrede coronaskeptikere begyndte at sætte spørgsmålstegn ved, om der nu var flere indlagte, og om hvorvidt sygeplejersken blev betalt for at sprede løgne og propaganda, slettede hun sit opslag. 

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske angrebet af coronaskeptikere: 'Jeg ved, hvor hun bor - vi finder hende'

Det var her, at Flemming Blicher lavede sit opslag om at 'opspore' sygeplejersken, så hun kunne stilles til ansvar. Det afstedkom en storm af kommentarer fra konspirationsteoretikere, der blandt andet delte sygeplejerskens adresse og billeder af hendes hus. 

"Jeg ved hvor hun bor. Har lige en, jeg kan ringe til" og "Vi finder hende sgu" kunne man også læse i tråden.

- Hun er virkelig rystet og er rigtig ked af, at hendes opslag med budskabet om, at vi skulle passe på hinanden, kunne afstedkomme så grove reaktioner, fortalte Kristina Robins, formanden for de københavnske sygeplejersker, til A4 Arbejdsliv i går. 

Kørt til politistation og afhørt

Efter anholdelsen kørte betjentene Flemming Blicher til Bellahøj Politistation i København, hvor han blev afhørt og sigtet for chikane af en offentligt ansat.

Det fortæller Flemming Blicher selv i en livestreamet video på Facebook, optaget af Mads Palsvig, formand for konspirationspartiet JFK21 ─ Jorden, Frihed, Kundskab, efter at afhøringen var slut.

En mand blev i går afhørt og løsladt, men er stadig sigtet, oplyser Københavns Politis pressetjeneste til A4 Arbejdsliv:

- Københavns Politi kan bekræfte, at vi i går anholdt en mand for at have fremsat trusler på sociale medier mod en ansat i sundhedssektoren. Manden blev løsladt efter afhøring, men er fortsat sigtet efter § 119 a.

Mads Palsvig og en håndfuld andre coronaskeptikere havde taget opstilling foran Bellahøj Politistation i sympati med Flemming Blicher.

Gruppen tror på, at regering, sundhedsvæsen og journalister indgår i en konspiration om at overdrive farligheden af coronapandemien for at opnå kontrol med befolkningen.  

Straffelovens paragraf om vold og trusler mod offentligt ansatte

Straffelovens § 119 angår forbrydelser mod 'nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme'. Altså offentligt ansatte. Det er den paragraf, der i gamle dage blev kaldt "Vold mod tjenestemand i funktion".

Flemming Blicher er sigtet for § 119 a om chikane og fredskrænkelser mod offentligt ansatte.

§ 119 a
Den, som krænker en af de i § 119 nævnte personers fred ved at kontakte, forfølge eller på anden måde chikanere den pågældende under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
Stk. 2. 
Ved fastsættelse af straffen skal der lægges vægt på den betydning, som lovovertrædelsen kan have for den pågældendes udførelse af tjenesten eller hvervet.

Af de livestreamede videoer fra tirsdag aften fremgår også, hvordan de fremmødte kommer i verbal konfrontation med patruljerende betjente ude foran politistationen, som de anklagede for at være betalt af fremmede magter.

Coronaskeptikerne mener, at anholdelsen er et led i statens forsøg på at lukke munden på kritiske røster, og at politibetjente ligesom sundhedsansatte er en form for kollaboratører, der efter coronakrisen vil blive stillet til ansvar i et retsopgør.

Betjentene blev også sammenlignet med Østtyske grænsesoldater, der skød borgere, der flygtede til Vesttyskland.

Beklagede inden anholdelse

A4 Arbejdsliv har endnu forgæves forsøgt at få en kommentar fra Flemming Blicher.

Inden anholdelsen redigerede han i løbet af tirsdag flere gange til oprindelige opslag og tilføjede følgende:

- Jeg er på ingen måde ude på at true (sygeplejersken, red.) med ovenstående kommentar. Hun skal lige som alle andre i sundhedssektoren, i journaliststanden og blandt politikerne (bl.a. Brostrøm, Mølbak, Okkels) stilles til ansvar via Notices of Liability og Ansvarsforkyndelser.

LÆS OGÅ: Tre af fire vil tage vaccine: Stor bekymring for bivirkninger

Med 'ansvarsforkyndelse' henviser han til et dokument, der skal gøre personer opmærksomme på deres 'ansvar' i forbindelse med coronapandemien og de angivelige ulovlige overgreb, som coronaskeptikerne mener, befolkningen bliver udsat for.

Efter at BT kontaktede Flemming Blicher, redigerede han igen sit opslag. 

- (...] så vil jeg understrege at jeg på ingen måde opfordrer til at denne sygeplejerske skal føle sig truet som individ. Og jeg beklager, hvis hun har følt sig truet, skriver han.

Sygeplejersken fra Gentofte Hospital er blot en af flere sundshedsansatte, der har oplevet at blive udsat for hetz på internettet efter at have udtalt sig om coronapandemien.

Det har fået Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke, til at skrive et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S).

- Lægeforeningen opfordrer derfor regeringen til offentligt at tage kraftigt afstand fra disse personers utilstedelige handlinger og at sikre, at politiet prioriterer opgaven med at efterforske disse anmeldelser og anden tilsvarende adfærd, skriver Camilla Noelle Rathcke ifølge TV2.

- Vi ser med stor alvor på sager, hvor frontpersonale udsættes for trusler, og det er noget, vi har stort fokus på. Derfor er jeg også tilfreds med, at vi i går anholdt og sigtede en mand for at have fremsat trusler på sociale medier mod en ansat i sundhedssektoren, siger Jens Jespersen, ledende politiinspektør hos Københavns Politi, i en mail til A4 Arbejdsliv.

Det skal du gøre, hvis du bliver angrebet på nettet

- Sygeplejersker har ligesom alle andre offentligt ansatte ytringsfrihed, som vi bør kunne bruge uden at opleve repressalier af denne karakter, lyder det fra Kristina Robins, der er formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden.

Kredsformanden har følgende anbefalinger til sine kolleger og medlemmer, hvis de oplever noget lignende:

1. Anmeld opslag og kommentarer til politiet, hvis de har en truende karakter.

2. Anmeld det til Facebook som chikane, så opslagene med personfølsomme oplysninger slettes.

3. Kontakt Dansk Sygeplejeråd for at få vejledning og støtte i forhold til sagen.

- Trusler påvirker én psykisk. Hvis man oplever noget lignende og har det så skidt, at man har svært ved at tage på arbejde, kan Dansk Sygeplejeråd træde til og hjælpe ved at tale med arbejdsgiver, så eventuelle psykiske følgereaktioner ikke skaber arbejdsmæssige problemer, siger Kristina Robins.