Chefredaktør: Corona varer længe, koster mange penge

NK_i_1650_px
31. jul. 2020 06.45

Som de fleste andre har jeg holdt sommerferie i Danmark.

Det var også i år en god oplevelse, uanset vekslende vejr. At gå rundt i vores natur, vores byer og mødes med familie og venner er det ikke værste, der er. Sådan kan vi glædes over vores land, besøge de danskes øer og lydigt bruge pengene på sommerhuse og vores egne seværdigheder.

Der er godt nok bedre plads i indre København end normalt - uden cruise-turister og andet godtfolk, der i år bliver hjemme.

Det er da også en behagelig afveksling bare at være os selv. Tænke, at den corona-krise er ved at drive over. Går det ikke egentlig ok, efterhånden?

Arbejdsløsheden falder lidt, brugen af statslige hjælpepakker er ikke så stor som budgetteret, og vi kan rejse igen - til de fleste lande.

Det er lige det! Overfladisk set er og ligner vi normale danskere, der er godt tilfredse med det meste. Men et dybere blik viser, at vi IKKE er ude af corona-krisen. Enten er vi slet ikke kommet det, men tror vi er det. Eller også må vi nu forholde os til en anden bølge. Selv om den ikke opfattes så alarmerende som i marts.

Smitten buldrer løs i andre lande. Godt nok et stykke fra Danmark - i blandt andet USA, Brasilien og Australien. Men også i Spanien og Belgien skærpes restriktionerne, fordi smittetallene nu igen stiger. I de fleste lande er det obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum. Det behøver vi endnu ikke i Danmark, men Søren Brostrøm forventer, at det snart kan gå den vej.

Overfladisk set er og ligner vi normale danskere, der er godt tilfredse med det meste. Men et dybere blik viser, at vi IKKE er ude af corona-krisen.
Nicolai Kampmann

Selv om corona synes elimineret og ikke så livstruende, så er den det reelt ikke. Måske er sygdommen blevet svagere, og vi er gode til at håndtere den. Men coronaen er her stadig. En del smittede fortæller om langvarige gener og træthed efter at have haft sygdommen. På Danish Crown i Ringsted måtte de torsdag notere 32 smittede på samme arbejdsplads. Lokale udbrud kommer stadig.

Nattelivet åbnes næppe for fuld skrue. Spillesteder og store forsamlinger har ikke udsigt til normale tilstande lige foreløbig. Desværre.

Så er der økonomien, hvor billedet også er broget. I nogle brancher og erhverv går det fint, og man er tilbage som det plejer. Men særligt i rejse, hotel- og luftfartbranchen er det dystre tider. Nok så deprimerende: Hvornår er det lige, man kan tro på en vending? 

Tusindevis af job er mistet i lufthavnen, hoteller kan enten fortsat eller snart igen stå tomme. Lige om lidt er skolernes ferie forbi, de største ferieuger bag os. Hvad sker der så?

Uden for landets grænser er der ikke tegn på bedring. Både den tyske og amerikanske økonomi har fået rekordstore tilbageslag og er ikke lige med det første tilbage i storform. Det påvirker vores muligheder for at sælge varer og for at tage mod gæster fra andre lande, fordi de meget forståeligt holder igen.

I hvert fald passer det gode, gamle spejder-motto stadig: Vær beredt! 
Nicolai Kampmann

Da jeg i marts - føles som meget, meget længe siden - skrev, at det værste var uvisheden, så er indtrykket i dag noget blandet. Det gik, gudskelov, slet ikke så galt sundhedsmæssigt, som vi frygtede. De mange hjælpepakker har utvivlsomt afbødet de største økonomiske slag.

Men uvisheden er der stadig. Følelsen er ikke livstruende, men den er stærk nok til at minde en om, at coronaen rækker langt, rammer stadig hårdt - og langt fra overvundet. Hvis du mener, at det går da egentlig meget godt, siger jeg: Det her varer længe, koster mange penge.

I hvert fald passer det gode, gamle spejder-motto stadig: Vær beredt!