Coronakrisen har sat sig på sidebenene og humøret

Hjemmearbejde_kvinde___m_nakke_pc_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
Hvert andet HK Privat-medlem har taget på i vægt under corona-krisen. Og næsten lige så mange er mange er ramt på arbejdsglæden Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
16. apr. 2021 14.38
Halvdelen af HK Privats medlemmer har taget på i løbet af det sidste års tid, og næsten lige så mange har oplevet mindre arbejdsglæde

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Privat og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Det står ikke for godt til med den fysiske aktivitet, overskuddet og arbejdsglæden blandt HK Privats medlemmer, skriver HK Privat.

Det står tydeligt frem i en ny undersøgelse fra Epinion blandt 1.054 medlemmer. Her kan man se, at hver anden har taget på i vægt under corona. Samtidig er der problemer med manglende fysisk aktivitet og mindre overskud. 60 pct. oplever således, at de er mindre fysisk aktive end før corona, og 56 pct. oplever mindre overskud. Mens 46 pct. ramt på deres arbejdsglæde. (Se boks nederst, red.).

LÆS OGSÅ: Paradoks: Derfor har fysisk aktivitet på jobbet og i fritiden ikke samme effekt

Det er tal, som gør indtryk på næstformand i HK Privat Anja C. Jensen.

- Nu er det jo ikke fordi, at vi skal hidse os op over et coronakilo eller to. Vi kan vist alle genkende at have behov for lidt ekstra hygge, når landet lukker ned, siger Anja C. Jensen.

- Det, der særligt bekymrer mig, er de tal, som optræder sammen med coronakiloene i undersøgelsen. For i sammenhængen står det ret klart, at vi står med et langt alvorligere trivselsproblem end størrelsen på kærlighedshåndtagene, siger Anja C. Jensen.

Afhængige af rette arbejdsudstyr og bevægelse

Undersøgelsens resultater tyder på, at der skal bedre styr på både den fysiske og psykiske trivsel - ikke mindst på hjemmekontorerne.

LÆS OGSÅ: Hjemmearbejde blev fordoblet i coronaramt 2020

- Det siger sig selv, at en konsekvens af, at vi ikke får rørt os i løbet af dagen, er, at vi tager på. Og særligt hjemmearbejde og manglende fritidsliv er ansvarlige for den mindre aktivitet. Derfor er det vigtigt, at ordentlige arbejdsstillinger, det rette arbejdsudstyr og ikke mindst bevægelse i løbet af arbejdsdagen bliver taget alvorligt på arbejdspladserne, siger Anja C. Jensen og tilføjer.

- Men det er altså ikke kun badevægten, som vi skal holde øje med i forhold til trivsel. For når vi sidder derhjemme og ikke lige får rørt os, ikke lige får småsnakket om familien i kaffepausen og savner fællesskabet, så har det også konsekvenser andre steder - nemlig for vores psykiske trivsel.

Vigtig ledelsesopgave

Næstformanden peger på, at der er en stor opgave at løfte for ledelserne rundt om på landets virksomheder - særligt dem med mange medarbejdere, der arbejder hjemmefra:

- Der er en kæmpe opsamlingsopgave, som virkelig skal tages alvorligt. Arbejdsglæde er en central faktor for vores trivsel og overskud - og endnu vigtigere, så gør det udbredte hjemmearbejde det også sværere for kolleger og nærmeste leder at opdage mistrivsel. Det gør både ondt på den enkelte medarbejder - men i sidste ende også på virksomhedens produktivitet, siger næstformanden.

- Det må ikke være på det psykiske arbejdsmiljø, der spares.

Anbefalingen om udbredt hjemmearbejde er senest forlænget til 6. maj.

Sådan påvirker corona

  • 69 pct. føler sig coronatrætte
  • 60 pct. er mindre fysisk aktive
  • 56 pct. har mindre overskud
  • 56 pct. føler sig mere stressede/pressede
  • 50 pct. har taget på
  • 46 pct. er ramt på arbejdsglæden

Kilde: Epinion for HK Privat, marts 2021