20201222-175246-L-1920x1280we
Mange folkevalgte på Christiansborg har oplevet et større arbejdspres det seneste års tid, end de gjorde før pandemien. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Corona udfordrer politikeres arbejdsmiljø: Stikprøve afslører hvor grelt det står til på Borgen

26. feb 2021, 06:00
Et flertal af folketingsmedlemmerne oplever et voksende arbejdspres under coronakrisen, viser stikprøve fra A4 Arbejdsmiljø. Folketingets ledelse anerkender problemet, og nu skal der udformes retningslinjer om arbejdsvilkårene.

Hjælpepakker, hastelove og et utal af virtuelle møder. Coronakrisen har gjort folketingsmedlemmer stakåndede.

Faktisk har knap 6 ud af 10 folkevalgte på Christiansborg oplevet et større arbejdspres det seneste års tid, end de gjorde før pandemien.

Det viser en stikprøve blandt MF’erne, som A4 Arbejdsmiljø har foretaget.

Således svarer 58 procent, at arbejdspresset er steget markant på grund af hastelovgivning, korte frister for mødeindkaldelser og mange digitale møder, hvor man forventes at stå til rådighed.

LÆS OGSÅ: Mai Mercado: 'Det gavner ikke folkestyret, at vi halser bagefter, fordi det går for stærkt'

En fjerdedel af de 179 folketingsmedlemmer har deltaget i undersøgelsen.

En af dem er den konservative gruppeformand og tidligere minister, Mai Mercado.

- Der har helt klart været et højere arbejdspres under coronaen, siger hun til A4 Arbejdsmiljø og uddyber:

- Vi har møder, der bliver indkaldt til med halve timers varsel. Det betyder mindre forberedelsestid. Hvis der er materiale, man skal have læst forud for en forhandling, bliver det fremsendt kort tid inden. Det giver nogle ændrede arbejdsbetingelser, som sætter en i forvejen presset hverdag under endnu mere pres.

Artiklen fortsætter under grafikken

Folketingets formand ikke overrasket

At arbejdsmiljøet på Christiansborg er yderst presset for tiden, blev understreget, da Folketingets udvalg for forretningsorden onsdag drøftede MF’ernes arbejdsvilkår under den aktuelle coronasituation. Her blev sene mødeindkaldelser og rammen for digitale møder diskuteret.

Vores demokrati bygger på, at alle meninger kan komme til udtryk, og at der er tid til at sætte sig ind i sagerne. Hvis det ikke er tilfældet, har vi et demokratisk problem, og det må man tage dybt alvorligt
Professor Henning Jørgensen, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet

Det voksende arbejdspres gør indtryk på den fungerende formand for Folketinget, Karen Ellemann (V).

- Desværre er jeg ikke overrasket over det billede, jeres stikprøve viser. Det er en særlig tid under corona, og når der er hastelovgivning, foregår det bare i et tempo, som lægger ekstra pres på det enkelte medlem i at føre den parlamentariske kontrol, som er vigtig, siger Karen Ellemann.

LÆS OGSÅ: Post-corona: Folketinget vil lave retningslinjer for digitale møder

Der skal indføres retningslinjer for digitale møder, når krisen er slut, fortæller hun. Flere folketingsmedlemmer oplever lige nu en forventning om, at man deltager i møder på teams med meget kort varsel.

- Vi kommer til at diskutere, hvordan man kan deltage i udvalgsmøder. Der er mange fordele og gode ting ved digitale møder, men der er også nogle bagsider, vi skal være ret klare i mælet om. Vi kommer til at skulle lave nogle retningslinjer for mødeafviklinger, siger hun.

Professor: Et demokratisk problem

Hovedparten af politikerne, der har deltaget i A4 Arbejdsmiljøs stikprøve, angiver, at det høje arbejdspres skyldes mange flere møder, digitale møder og sagsakter, der kræver deres opmærksomhed.

Andre er pressede over frygten for at blive smittet, hvilket hæmmer dem i deres arbejde, mens andre angiver hjemmearbejde, hvor det er svært at holde kontakten til kollegerne, som den væsentligste årsag til arbejdspresset.

Også Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb har under coronakrisen oplevet et højere arbejdstempo end normalt. Hun har oplevet lovsjusk, fordi det er gået for stærkt.

- Der er voldsomt meget mere lovgivningsarbejde på beskæftigelsesområdet. Blandt andet i forhold til hjælpepakker, hvor der har været meget hastelovgivning, siger arbejdsmarkedsordføreren.

Ifølge professor Henning Jørgensen fra Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet er det et problem for demokratiet, hvis lovgivningsarbejdet går for stærkt.

- Det er et demokratisk problem, hvis politikerne ikke har tid til at træffe kloge og velovervejede beslutninger. Særligt i en situation under corona, hvor der vedtages meget vidtgående lovgivning, siger Henning Jørgensen og fortsætter:

- Vores demokrati bygger på, at alle meninger kan komme til udtryk, og at der er tid til at sætte sig ind i sagerne. Hvis det ikke er tilfældet, har vi et demokratisk problem, og det må man tage dybt alvorligt.

Folkestyret udfordret af højt arbejdspres

Folketingsmedlemmerne har haft mulighed for at uddybe besvarelsen i stikprøven. Her er, hvad nogle af dem giver udtryk for anonymt:

"Der er meget korte tidsfrister for forhandling og indkaldelse til møder. Meget ekstra arbejde og rigtig mange mails fra frustrerede borgere"

"Under coronaen er der flere mails og langt flere møder. Hvis man er syg, forventes det, at man alligevel deltager virtuelt"

"Muligheden for at holde møder online har intensiveret antallet af møder om dagen".

"Der har ganske enkelt været mere arbejde på mit område, meget af det som hastelovgivning".

"Ministerier sender materiale med kort frist. Jeg får ikke tid til at sætte mig ordentligt ind i tingene. Jeg mangler klare svar fra ministerierne, og jeg føler mig sat uden for indflydelse".