20200822-172655-L-1920x1280we
En aftale, der skal beskytte medarbejdere i risikogruppen for coronasmitte, udløber om lidt. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Corona-sårbare ansatte er snart ikke længere beskyttede

25. aug 2020, 10:13
I maj indgik regeringen og Folketingets partier en aftale, der skulle beskytte medarbejdere, der er i risikogruppen for coronavirus og deres pårørende. Men om seks dage udløber aftalen, og det vækker bekymring hos SF.

Den 15. maj blev et politisk flertal i Folketinget enige om at beskytte og samtidig sikre forsørgelse til personer i den særlige risikogruppe for COVID-19 og deres pårørende. 

LÆS OGSÅ: Togføreren Vagn må ikke bære mundbind for DSB: 'Jeg er meget utryg'

Det betød, at personer i risikogruppen og deres pårørende kunne blive hjemme fra deres arbejde, så de ikke risikerede smitte. Arbejdsgiveren fik midlertidig mulighed for at få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag for medarbejderen, hvor det normalt først er efter 30 dage, at arbejdsgiveren kan få refusion.

Men den 31. august udløber den midlertidige ordning, det vækker bekymring hos SF’s politiske retsordfører Karsten Hønge, der har kontakt Beskæftigelsesministeriet med håbet om, at ordningen forlænges.

- Nu, hvor smitten stiger flere steder i landet, er det særligt vigtigt, at vi forlænger ordningen. Ellers vil danskerne i risikogruppen komme i et urimeligt dilemma, siger han.

Et umuligt valg

Antallet af smittede er steget i august efter at have ligget stabilt lavt i juni og juli. Særligt Aarhus, Ringsted og Silkeborg har oplevet en stor stigning af smittede. I alt er der d. 25 august testet 16.397 positive med coronavirus.

- Vi skal forlænge ordningen, da vi ellers giver mennesker et umuligt valg mellem at miste jobbet eller risikere at blive syge, eller smitte sårbare pårørende, siger Karsten Hønge.

LÆS OGSÅ: Når børn går ned med flaget: Skamfuldt for forældre at gå til leder på jobbet

Karsten Hønge mener, at hvis ordningen ikke forlænges, så vil det især gå ud af over ansatte med stor menneskelig kontakt som pædagoger, SOSU-assistenter og sygeplejersker.

Beskæftigelsesminisministeriet er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.