Cirkuschef afviser anklager om slavearbejde

18. sep 2009
De ansatte får fuld løn og masser af fritid, siger chef i Cirkus Dannebrog. Men de bliver trukket for bøder og får tilbageholdt deres pas.

Dennie Enoch er ældste søn af Cirkus Dannebrogs ejer Haddie Enoch. Han er vokset op i sin fars cirkus, hvor han i dag er teknisk chef.

Det betyder, at Dennie Enoch har ansvaret for arbejdsforholdene for de ansatte i cirkusset, der i disse dage optræder i Fælledparken i København.

Det gælder blandt andet en gruppe ukrainere og marokkanere, der som arbejdsmænd laver det hårde arbejde i cirkusset.

Dennie Enoch benægter, at ukraineren Leonid Grabovskiy og andre ansatte i den ukrainske gruppe bliver underbetalt og skal arbejde op til 20 timer om dagen.

”Det kender jeg ikke noget til. Det kan jo ikke lade sig gøre, man skal jo også sove lidt. Ukrainerne og marokkanerne får en samlet løn, som så bliver fordelt ud i forhold til, hvor meget de hver især har lavet”, siger han.

Jeg står her med Leonid Grabovskiys kontrakt, hvor der står, at han skal have 104 kroner i timen. Hvorfor får han så ikke den løn?

”Det gør han også. Og hvis han ikke har fået det, så er det fordi, der er trukket nogle fradrag fra”.

Dennie Enoch forklarer, at de ansatte blandt andet betaler for logi. Samt at bliver trukket 1.000 kroner i løn, hvis de drikke alkohol.

”I deres fritid må de godt drikke, men de må ikke være fulde. For det er jo et sted, hvor der er børn og sådan noget. Det går vi meget op i. (…) De får 1.000 kroner i bøde, hvis de er fulde. Og det bliver så fordelt mellem de andre”, siger han.

Det er dog helt umuligt at se, hvor meget den enkelte medarbejder bliver trukket i fradrag. Medarbejderne får nemlig ikke deres egen lønseddel fra deres arbejdsgiver  – selv om de har krav på det ifølge loven. De får blot en portion penge fra en mellemleder.

”Jeg betaler en samlet sum til ham, der er chef for gruppen, og han sorterer selv efter, hvor mange timer de arbejder,”, fortæller Dennie Enoch.

Er der ikke lønsedler for hver enkelt?

”Nej, jeg giver en samlet lønseddel for dem alle sammen”.

En nuværende ansat fortæller, at de ansatte får under 5.000 kroner om måneden. Det er en timeløn på under 30 kroner i timen, hvis de arbejder 37 timer om ugen.

”Det kan ikke passe. De får en samlet pulje, som bliver fordelt. Men hvordan chefen for gruppen så sorterer pengene indbyrdes, det ved jeg jo ikke. Jeg ved ikke, hvor han har de 5.000 kroner fra. Han får da meget mere af os”.

Leonid Grabovskiy fortæller, at I tilbageholdte hans pas. Hvorfor var det nødvendigt?

”Det kan godt være, at det er ulovligt at tilbageholde pas. Det gør vi, fordi vi ikke vil have, at de bare skal stikke af. Men hvis de skal bruge deres pas til at veksle penge og sådan noget, så er det altid til udlevering. Men det er en garanti for, at de bliver. Derfor opbevarer jeg passet. Også så de ikke stjæler indbyrdes. Det er til deres egen sikkerhed”.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her