Cirkus Dannebrog misbruger arbejdere

18. sep 2009
Massivt overarbejde, ussel løn, bøde for at drikke alkohol og tilbageholdelse af passet. Det er virkeligheden for ansatte i Cirkus Danneborg, fortæller både nuværende og tidligere medarbejdere.

I sidste uge kastede Kronprinsesse Mary og Prins Christian stjerneglans over det hæderkronede Cirkus Dannebrog, da de morede sig ved en særforestilling til fordel for nyresyge børn.

Men bag de sjove klovner, store elefanter og glitrende kostumer gemmer sig en barsk virkelighed, hvor udenlandske ansatte i cirkusset knokler under ulovlige forhold.

Både en nuværende og en tidligere medarbejder fortæller, at de ansatte må arbejde op til 20 timer om dagen og får mindre end 30 kroner i timen. De ansatte bliver trukket i løn for at drikke alkohol og, cirkusledelsen tilbageholder deres pas.

”Alle de ansatte blev behandlet som dyr, ikke mennesker,” fortæller ukraineren Leonid Grabovskiy, der arbejdede for Cirkus Dannebrog i foråret.

Tilbageholder deres pas

Cirkus Dannebrogs tekniske chef, Dennie Enoch, afviser, at ansatte knokler op til 20 timer i døgnet til en ussel løn. Men cirkuschefen erkender, at han hverken har lønsedler eller anden dokumentation for, at de ansatte får den løn på 104 kroner i timen, som de bliver lovet i kontrakt.  

Samtidig oplyser Cirkus Dannebrogs tekniske chef selv , at cirkusset tilbageholder mange af de ansattes pas.

”Det gør vi, så de ikke stikker af”, fortæller han.

Men det er ulovligt, hvis en arbejdsgiver tilbageholder sine udenlandske medarbejderes pas. Det understreger Allan Lerberg Jørgensen, der er ekspert i private firmaer og menneskerettigheder ved Institut for Menneskerettigheder.

”Tilbageholdelse af de ansattes pas er ikke et lovligt middel og kan sidestilles med tvangsarbejde. Det er et alvorligt indgreb i den personlige frihed,” siger han.

Kongehuset vil ikke svare på, om Kronprinsesse Mary også næste år vil deltage i en særforestilling hos Cirkus Dannebrog.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

”Kronprinsessen deltog i forestillingen som prorektor for nyreforeningen og har selvsagt ikke indblik i Cirkus Dannebrogs personalepolitik”, siger Lene Balleby, der er kongehusets kommunikationschef.

 

 

 

 


Foto redigeret af Kenny Ferguson Photography