Cigaretter bliver måske dobbelt så dyre

28. jul 2008
Eksperter, der skal rådgive regeringen om at gøre danskerne sundere, er inspirerede af Storbritannien, hvor 20 cigaretter koster 60 kroner.

Danske rygere kan meget vel risikere at skulle betale omkring 60 kroner for 20 cigaretter– mod de nuværende 32,50 kroner.

Den såkaldte forebyggelseskommission, som regeringen har nedsat til at rådgive om et sundere Danmark, mener nemlig at høje tobaksafgifter er en af de knapper, man kan trykke på for at få danskerne til at holde sig fra smøgerne.

Og afgifterne kan meget vel blive så høje som i Storbritannien, hvor tyve cigaretter koster cirka 60 danske kroner.

Gode erfaringer fra Storbritannien

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Forskning og erfaringer fra den virkelige verden viser, at det virker at sætte afgiften op på tobak. Præcis hvor meget den skal op i Danmark er for tidligt at sige. Det er blandt andet det, som vi sidder og arbejder på i kommissionen. Men vi er blevet meget inspireret af de erfaringer, man har gjort sig i Storbritannien i forbindelse med de høje afgifter, siger formanden for kommissionen Mette Wier til Avisen.dk.

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er enig i, at højere afgifter kan være et middel mod den usunde livsstil, som mange danskere hvert år dør af. Til TV2 News siger han, at han er klar til at sænke skatten på danskernes indkomst og samtidig hæve afgiften på tobak, alkohol og slik. Hvis altså han kan få regeringen med på ideen.

Avisen.dk ville gerne have spurgt ham, hvor høje afgifterne skal være, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

Sundhedsplan starter næste år

Forebyggelseskommissionen ventes at komme med sine anbefalinger til februar næste år. Herefter vil ministeren gå i gang med at lave en handlingsplan, der skal ændre danskernes livsstil. Ifølge Sundhedsstyrelsen er usund kost, rygning, alkohol og for lidt idræt og motion årsag til cirka 40 procent af alle sygdomme og tidlige dødsfald.

faktaboks