2020Planen: Christiansborg holder vejret

12. maj 2011, 12:54
Efter gårsdagens aftale om øget grænsekontrol venter Christiansborg nu i spænding på, at finansministeren indkalder til næste etape i marathonforhandlingerne om danskernes fremtidige ret til folkepension og efterløn.

"Vi kan bekræfte, at der endnu ikke er sat noget kryds i dagens kalender. Der bliver regnet i ministeriet, og når de nye beregninger ligger klar, kan parterne få lov at forhandle videre om dem".

Sådan lyder det, når utålmodige journalister kontakter Finansministeriets kommunikationschef for at få sidste nyt.

DF skyld i stilstand

Det kan være et krav fra Dansk Folkeparti, der er skyld i den aktuelle stilstand. Partiet har nemlig krævet, at parterne bag den kommende tilbagertrækningsreform holder hånden over småsparerne, når det kommer til at modregne private pensionsopsparinger i efterlønnen.

Forslaget går ud på at sikre, at kommende efterlønnere med mindre end en million på den private pensionsopsparing ikke bliver modregnet i deres efterløn.

To kvinder lægger arm

Det er især DFs partileder, Pia Kjærsgaard, og De Radikales Margrethe Vestager, der lægger arm i øjeblikket.

For mens Dansk Folkeparti trækker forhandlingerne for at få flest mulige krav igennem til gengæld for at begå, hvad oppositionen kalder løftebrud, presser De Radikale på for at fremskynde forhandlingerne.

De Radikale vil nemlig gerne vise partiets kernevælgere, at de de facto er med til at realisere mærkesagen nemlig en gradvis afskaffelsen af efterlønnen.

Møde på møde på ...

Torsdag formiddag har partierne brugt ventetiden på at afholde gruppemøder.

Hos socialdemokraterne, hvor stolene plejer at stå i hestesko, står de nu på rad og række. Noget tyder på, at partiet er klar til at indkalde til pressemøde med ultra-kort varsel måske for at præsentere S og SFs alternativ til 2020-planen.

Fælles for formidddagens gruppemøder har været, at den absolutte partitop typisk har været fraværende uanset partifarve, fordi de mest magtfulde sidder i hemmelige møder, hvor væggene ikke har ører.

Uanset hvad der sker, så er en ting sikker. Alle på Christiansborg holder vejret.