Christian har fået job og en tur i inkasso

27. mar 2013, 11:30
Christian Stokbro Karlsen smed ti års litteraturstudier over bord og skifte spor. Nu har han fået job som den anden af Avisen.dk fire udfaldstruede.

79 dage til Christians dagpenge stopper

Nedtællingen er forbi.

Efter at have været arbejdsløs i over to år, sidder Christian Stokbro Karlsen med en ansættelseskontrakt på et job, som han er virkelig glad for at have fået.

"Det er et fedt job, fordi det ligger i tråd med det jeg har lavet i praksis i mit løntilskudsjob med sårbare unge. Det har været en kæmpe øjenåbner at komme derud og fantastisk at møde de unge, der kommer der," siger han.

Otte minutters tilældig samtale ændrede hans karriere

I november vendte Christian ryggen til fem års jagt på et akademisk job, der matchede hans grad i nordisk litteratur.

Otte minutters tilfældig samtale med en mentor for psykisk sårbare fik ham til at indse, at hans engagement i virkeligheden ligger et andet sted end i litteraturhistorien.

Læs Christians historie: Mit CV lugter langt væk af kultur

Det blev til en virksomhedspraktik på et center for afklaring af unge, der ellers ville være blevet tabt i systemet, og til flere jobåbninger siden december, end han sammenlagt har haft i alt.

"Det ligger mig meget på sinde at være med til at gøre en forskel for de svage grupper i samfundet, og det er nok mere mig som person end det akademiske,” siger han.

I stedet sætter han pris på sit lille bijob som litteraturanmelder på Nordjyske Stiftstidende, og 1. april begynder han i sit nye job i Odense, hvor han skal arbejde som uddannelsesmentor for unge kontanthjælpsmodtagere og hjælpe med at bygge bro til erhvervsuddannelserne.

Meget har ændret sig

Jobbet er godt nok indtil videre tidsbegrænset til december 2014. Men til den tid har Christian Stokbro Karlsen fået både ret til dagpenge igen, og den erhvervserfaring han virkelig manglede, så det hænger han sig ikke i.

I det hele taget har meget ændret sig for den mand, der i vrede og desperation ringede til Avisen.dk i september for at fortælle præcis, hvor træt han var af at høre politikere kloge sig på, at alle bare skulle få sig en uddannelse.

”Hvis jeg stadig søgte inden for det akademiske, så havde jeg stadig ikke fået noget, og så havde min uddannelse stadig været det dummeste jeg havde gjort. At skifte spor er nok den bedste beslutning, jeg har taget,” siger han.

En ting er han ikke sluppet af med

En ting er han ikke sluppet af med, og gør det heller ikke.

De ti års studier, en periode med sygdom og fem år som post og senere arbejdsløs har bragt Christian Stokbro Karlsen og hans kæreste ud i en bundløs gæld på over en halv million kroner.

Derfor er det nye job ikke nok til at give fuld sol over Fyn. Dels er Christians kæreste sygemeldt og har ikke ret til fuld ydelse, så selvom han nu får løn, har de stadig kun én fuld indtægt. Og dels har banken nu stillet et ultimatum: Betal 2.000 kroner nu eller ryg i RKI og til inkasso.

”Jeg har ikke 2.000 kroner. Det ved de godt. I min naivitet havde jeg troet, vi var i gang med en forhandling. De har sendt et budget til os, der viser at vi har masser af penge, men de har ligesom bare plukket udvalgte poster.

Hvis jeg skal betale det afdrag, de har bestemt, og afdrage på min SU-gæld, som jeg skal næste år, så har vi under 3500 at leve for,” siger han.

Har betalt tilbage mange gange

Han har talt sine renter op. Fra 2008-2012 har han betalt godt 99.000 kroner i renter. Han kan ikke få oplyst, hvad han gav i renter fra 2006-2007.

Det koster 300 kroner i gebyr, så det har han ikke råd til.

Hans egne udregninger viser, at med de to år, har han faktisk alt i alt betalt det beløb tilbage, han har lånt.

Alligevel er der løbet så mange renter på, at han nu skylder 209.000 kroner.

”Selvom en bank er en forretning, der skal give overskud, så kan jeg et eller andet sted ikke forstå, at en bank, der faktisk allerede har fået sine penge tilbage, ikke er til at lave en aftale med,” siger han.

Han ved godt, at han sandsynligvis ikke slipper ud af sin gæld, men ville bare gerne have en varig løsning, hvor han betalte af på både SU og banklån og kunne betale mad, dagplejer og tøj til sønnen.

”Nu kommer jeg vel i fogedretten, og så siger de, hvad jeg skal betale. Måske er det ikke så skidt endda, men det var da ikke det, jeg havde drømt om,” siger Christian Stokbro Karlsen.

NEDTÆLLING

 

Avisen.dk følger fire dagpengemodtagere på vej ud af systemet.

 

Christian Stokbro Karlsen, 37 år.
Uddannet mag. art. i 2008
Falder ud af dagpengesystemet 2. juni.

Solvej Kjellerup, 50 år.
Ufaglært. Har arbejdet 26 år i Københavns Lufthavn.
Falder ud af systemet 30. december.

 

Gabriel Cornea, 35 år
Uddannet folkeskolelærer.
Står til at miste dagpengene i januar 2013.

 

Heidi Guldager Mørck, 42 år
Ufaglært fabriksarbejder. Har opbrugt sin dagpengeret i marts 2013.