Christian fik filmkarriere for sin forsikring

18. apr 2011
Alle kender Christian Lassen. Men meget få ved det. Hans liv som salgschef og logistiker stoppede med en blodprop. I dag er han statist i stort set alle de store DRserier.

Christian Lassens liv kan lyde som en tragedie.

Leukæmi som 35-årig. Sendt ud af arbejdsmarkedet af en blodprop i hjernen som 55-årig - og siden prostatakræft som 60-årig.

Men det er slet ikke sådan den tidligere salgschef og forretningsmand ser sit liv.

I dag er han 61 år, lever af førtidspension og pengene fra sin forsikring mod tab af erhvervsevne og er i virkeligheden et kendt ansigt.

Han arbejder som statist på alle de store DR-serier og en række andre serie og reklamer, samt teater. Job som han kan magte, fordi de ikke er faste og kan tages lidt efter lidt, for han har stadig mén efter blodproppen.

”Skuespillet er dejligt. Jeg får lov at udleve noget, der er stik modsat mit forretningsliv. Jeg har bestemt nok over andre, og nyder bare at gøre som instruktøren siger," fortæller Christian Lassen.

"I mit arbejdsliv har jeg også altid været en ener, og som salgschef eller direktør kunne jeg ikke involvere noget privat med mine medarbejdere. Nu er jeg del af et fællesskab, og har fået de bedste kolleger og nære venner blandt de andre statister og er med i statistklubben Linselusen,” siger han.

Ingen løn

Statistjobbene giver ingen løn, kun reklamejobbene kan give lidt, men det betyder ikke noget. Det kan løbe rundt, fordi han får 40 procent af sin sidste løn om året fra forsikringen.

Til at starte med lige efter blodproppen fik han et større kontant beløb for bl.a. livstruende sygdom.

”Jeg vil anbefale alle at forsikre sig. Det koster noget, men hvis ikke man får brug for det, er det bare godt,” siger han og tilføjer, at der intet vrøvl har været med at få udbetalt forsikringen.

Den lille tætte mand med stålbrillerne har stadig udstrålingen af forretningsmand, når han læner sig tilbage i stolen og fortæller.

Om hvordan han startede som syv-otte-årig med at sælge aviser og frække bøger til passagererne på færgen Korsør-Nyborg. Og om hvordan han som 11-årig havde opbygget en forretning med ti drenge under sig og issalg i toget mod København.

Senere rullede en karriere sig ud i stor stil for Christian Lassen. Han havde et fantastisk talent for logistik og planlægning og kunne sælge alt fra engangsbleer og VO5-shampoo til kuglepenne og familieforsikringer

”Jeg tjente rigtigt mange penge, men var også rigtig god til at bruge dem, og der skulle hele tiden ske noget nyt,” siger Christian Lassen.

Kemokur og privatsekretær

Han endte på chefgangen som indkøbschef hos A.Johnson & co, der er en af Sveriges største industri- og shippingforetagender. Her var han indkøber på alle senge til de nybyggede hospitaler i Herlev og Hvidovre.

Så rejste han tre- seks år rundt i det kommunistiske Østeuropa og opkøbte plastudstyr for en dansk virksomhed, og solgte pakkemaskiner.

Men alt det stoppede pludselig, da Christian Lassen fik konstateret leukæmi som 35-årig og det næste år fik eneværelse på Finseninstituttet med kemokur om morgenen og privatsekretær og arbejde over middag.

”Jeg arbejdede mig igennem det. Det var sådan jeg klarede det,” siger Christian Lassen.

Han kom tilbage på job, blev rask og startede i JP-Gods under direktør Benny Winther, som også var bestyrelsesmedlem i Brøndby Idræts Forening. Kort efter stiftede de Transportgruppen.

Det var i Transportgruppen, han tegnende forsikringen mod tab af erhvervsevne.

"Der var nogle i ledelsen og mellemledelsen, der blev enige om, at det med forsikringerne bare skulle være i orden, også selv om ingen ville få brug for den,” siger Christian Lassen.

Blodprop i hjernen

14 år senere fik han brug for den. Christian Lassen fik en blodprop i hjernen. Da han blev lidt sig selv igen skrev han blandt andet bagvendt og måtte lære det helt fra begyndelsen.

”Jeg kunne ikke længere sammensætte ting, og så kan man ikke arbejde med logistik. Det blev bedre i løbet af nogle år, men stadig ikke godt nok. Så fik jeg et arbejde med at vaske tøj på en slamsugervirksomhed, og de kunne se, jeg kunne meget mere, men at det blev også for meget tempo og regularitet. Jeg kunne slet ikke følge med.”

Så i 2004 stoppede Christian Lassens karriere. Nu er han frivillig teamleder for Hovedstadens Røde Kors besøgstjeneste på Østerbro og har et godt program som statist. Ofte er han ude på optagelse tre gange om ugen.

Sidste år fik han prostatakræft.

”Men det var jo bare en operation på en enkelt dag,” siger han.

”Jeg er ikke bitter over, det gik sådan. Jeg har haft et dejligt liv og fået lov at prøve så meget og gør det stadig. Da jeg havde leukemi måtte jeg ændre hele min psyke. Jeg accepterede sygdommen, og at jeg kunne dø i morgen, og senere kom til at se sådan på det, at det ville være mest synd for min familie, for jeg havde allerede fået lov at opleve så meget. Sådan har jeg det endnu.”

Her kan du se Christian Lassen

Her kan du blandt andet se Christian Lassen:

Bestyrelsesmedlem i Lykke.

Integrationsminister I Borgen.

Underrigsminister I Borgen.

Overlæge i Den som Dræber.

Zombie i Brian Mørk Show.

Bilsælger i Mick Øgendahls ”Alle for én”

FCK fan i Bilka reklame.

Professor i  Min Søsters Børn

Badegæst i fransk Kærlighedsfilm ” Un Amour de jeunesse”

Statist nogle gange i Den nye film om Dirch, som kommer i September.

Teater på Frederiksberg  teater : Det Tavse Hosienna.