Tæt på verden: Choktal: Malariadød meget mere udbredt

4. feb 2012
Udfordringen med at udrydde malaria endnu vanskeligere. Også mange voksne dør. Nye videnskabelige metoder afslører grusom sandhed om malariadød.

Sidste år antog eksperterne, at parasitsygdommen malaria dræber 655.000 mennesker, især børn, om året. Nye tal viser, at det er meget værre.

En amerikansk forsker har opsamlet sygdomsdata fra hele kloden de sidste 30 år og opdaget, at antallet er dobbelt så højt. I 2010 var dødstallet 1,2 millioner mennesker.

Samtidig kan den internationale fond til bekæmpelse af bl.a. malaria ikke følge med i finansiering. Og det selv om indsatsen virker.

Videnskab

De grusomme tal, offentliggjort i det førende internationale medicinske tidsskrift, The Lancet, viser overraskende, at også mange voksne dør af malaria.

Det er et amerikansk institut i Seattle, Institute for Health Metrics and Evaluation, under ledelse af Dr. Christopher Murray, der har brugt nye videnskabelige metoder i analysen.

Mange af de hårdest ramte lande har ikke systematisk indsamling af data om sygdomme blandt deres fattige. Når små børn dør i fjerne landsbyer husker myndighederne ingenting.

Hidtil har man troet, at syddommen mest ramte små børn. Den nye viden viser, at næsten halvdelen er børn over fem og voksne. Man har formået at dykke ned i journaler på hospitaler, meningsmålinger, dødslister og andre kilder.

Den globale undersøgelse fokuserer på meget andet end malaria. Den har til formål at bedre at måle antallet af bryst- og livmoderkræfttilfælde og dødelig under graviditet og fødsel.

Fonden

The Global Fund to Fight Aids, TB and Malaria arbejder på alle fronter fra forskning, distribution af medicin, forebyggelse og uddeling af myggenet imprægnerede med gift imod myg.

Den gode nyhed er, at analysen viser, at antallet af dødsfald er faldende, omend fra et langt højere niveau end hidtil troet. Det er ikke mere end et år siden, Verdens Malariarapport udkom med ”lave” tal.

Dr. Murrays analyse anslår, at der i 2004 var 1,8 millioner dødsfald alene på grund af infektion af malaria.

Analysen viser, at malaria ikke som hidtil er ansvarlig for 16 procent af børnedødsfald i Afrika men hele 24 procent i 2008. I verdenssamfundets mål for 2015 har man forudset en reduktion af disse dødstal med to-tredjedele. Det mål er nu ude af syne.

[pagebreak]Indsatsen

Den massive uddeling af imprægnerede myggenet i mange lande har været fokuseret på børn og børnefamilier. Indsatsen må med den nye viden udvides til alle familiemedlemmer. Ved udgangen af 2011 er der distribueret 235 millioner net.

To tredjedele af pengene til bekæmpelsen af malaria betales af den internationale fond, skriver den britiske avis Guardian. Samtidig er donorlande uvillige til at sende flere penge.

Lige nu tyder det på, at fonden opgiver den kommende indsamlingsrunde på grund af manglende interesse i donorlande for at øge betalingerne, der skal halvere malariadøden blandt børn i de 10 værst ramte lande.

Det drejer sig bestemt ikke om småpenge for at bekæmpe mug og redde alle disse liv. Fonden har i perioden 2009-11 uddelt mere end 15 milliarder kroner.

Tidligere løfter om penge betyder, at der er midler til 2012 og 2013, men der er ikke mulighed for vækst.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.