Choktal: Hver tredje ung har kun 9. klasse

22. nov 2011, 16:03
Ny undersøgelse sår tvivl om regeringens mål om, at 95 procent skal have en ungdomsuddannelse

Fire ud af ti unge har ingen ungdomsuddannelse, når de fylder 20 år.

Det viser en ny undersøgelse, der sætter spørgsmålstegn ved regeringens målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse i 2015.

”Det er bestemt ikke tilfredsstillende. Det er tværtimod meget bekymrende, at der er så mange, der ikke har afsluttet en ungdomsuddannelse fem år efter, at de forlader folkeskolen,” siger Morten Smistrup, konsulent på erhvervsuddannelserne i LO.

Der er særligt en grund til LO's bekymringer.

”Jo senere du kommer i gang, jo større er risikoen for, at du aldrig gennemfører en ungdomsuddannelse,” siger Morten Smistrup.

Mange afbrudte forløb

Undersøgelsen tager udgangspunkt i årgang 1988’s valg af uddannelse fra de er 15-20 år, og er gennemført af Danmarks Statistik for LO.

I alt 62.748 indgår i undersøgelsen. Af den samlede gruppe har 37.897 personer gennemført en ungdomsuddannelse, når de runder 20 år. Det svarer til 60,4 procent.

Undersøgelsen viser også, at 61,6 procent afbrudt en ungdomsuddannelse mindst en gang.

”Det er meget problematisk, at så mange har været indskrevet på en ungdomsuddannelse, men er faldet fra. Det afspejler, at uddannelsessystemet ikke er i stand til at fastholde dem,” siger Morten Smistrup.

Målsætningen er udfordret

Når undervisningsministeriet udregner, hvor stor en del af en årgang, der får en ungdomsuddannelse, bruger de såkaldte profilmodeller. De bygger kvalificerede fremskrivninger af, hvordan en ungdomsårgang vil vælge.

I den seneste profilmodel regner man med, at 84 procent af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse. [pagebreak]

Det billede er blevet udfordret med den nye undersøgelse, hvor man har de faktisk tal for de unges uddannelsesvalg, mener Morten Smistrup:

”Når kun 60 procent har en ungdomsuddannelse i en alder af 20 år, kræver det en særlig indsats, hvis man bare skal op på de 84 procent, som Undervisningsministeriet regner med – og så er vi ikke engang tæt på 95 procent målsætningen.”

S: Flere en 60 pct. får ungdomsuddannelse

Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører, Troels Ravn, erkender, at der en række udfordringer forbundet med at få unge ind på ungdomsuddannelserne – særligt fra en tidlig alder.

Han deler dog ikke LO’s bekymring i forhold til at nå målsætningerne.

”Det holder ikke at påstå, at der ikke er flere end 60 procent, der får en ungdomsuddannelse. Langt flere gennemfører en ungdomsuddannelse. Men de gør det efter, at de fylder 20 år. Det vigtige er, at de får en ungdomsuddannelse og kan komme videre,” siger Troels Ravn.

Viser de nye tal ikke, at det er urealistisk, at regeringen kan indfri ambitionen om, at 95 procent skal have en ungdomsuddannelse om fire år?

”Det er rigtigt, at målsætningen er meget høj, og vi skal se på, hvordan vi får de sidste unge med, der ikke er uddannelsesparate,” siger Troels Ravn og fortsætter:

”Der er flere gode tiltag på marked for ungdomsuddannelser i dag. Derudover barsler vi med en fleksuddannelse, som gerne skulle have fat i måske 10 procent af en årgang, der får ekstra støtte og vejledning undervejs i deres uddannelse, samt mulighed for at tage den i flere dele,” siger Troels Ravn.

Regner I dermed med at nå målsætningen?

”Det tør jeg ikke spå om. Men jeg tør spå om, at vi er ambitiøse, og det er min vurdering, at der er bred politisk opbakning til målsætningen. Sammen vurderer vi, hvad der er behov for at få de sidste med. Og der er jeg ret fortrøstningsfuld,” siger Troels Ravn.