Choktal: 6.400 vil miste dagpenge

10. nov 2010
Støjberg forhøjer antallet af arbejdsløse, der rammes af reform af dagpenge. Det er vildledning, lyder det fra Socialdemokraterne.

(Opdateret 11.16)

Langt flere danskere vil miste sine dagpenge efter reformen af dagpengene, end regeringen tidligere har oplyst.

Det fremgår af nye oplysninger fra minister for beskæftigelse, Inger Støjberg (V).

Da regeringen og Dansk Folkeparti i sommer halverede perioden for dagpenge fra fire til to år, forsikrede Inger Støjberg, at mellem 1.000 og 2.000 danskere ville miste sine dagpenge.

Men nu skriver Inger Støjberg i et svar til arbejdsmarkedsudvalget, at 6.400 arbejdsløse vil miste retten til dagpenge i 2014, når reformen er fuldt indfaset, som det hedder.

Dermed mister op mod tre gange så mange familier deres indkomst og må finde en måde at klare sig på den noget lavere kontanthjælp.

”Hun har vildledt os”

Det får oppositionen til at anklage regeringen for at snyde på vægten, for at få reformen vedtaget.

”Katastrofen er langt større, end hun tidligere har oplyst. Det er ikke i orden, og jeg mener, at hun har vildledt udvalget,” siger Bjarne Laustsen, ordfører for Socialdemokraterne.

Minister Inger Støjberg ønsker ikke at udtale sig i sagen. Men i det seneste svar til udvalget skriver hun, at reformen vil få flere ledige til at finde job hurtigere. Derfor forventer hun, at færre end de 6.400 vil miste sine dagpenge.

”Hun har tegnet et skønmaleri, da hun skulle overbevise om, at dagpengene skulle ændres. Hun har fortalt, at der ikke ville være særlig store problemer, men nu viser det sig, at mange flere vil blive ramt,” siger Bjarne Laustsen.

Han indkalder nu ministeren i samråd for at få svar på, hvorfor hun har givet to forskellige oplysninger om konsekvensen af reformen.

Ikke drastisk

Hos forligspartiet Dansk Folkeparti afviser Bent Bøgsted, at de nye tal ville have ændret noget, hvis de havde været fremlagt under forhandlingerne.

”Det er ikke drastisk. Havde det nu været 16.000 ekstra, havde det været en mere alvorlig situation,” siger Bent Bøgsted.

Han påpeger, at hans parti sammen med regeringen har vedtaget at gøre en ekstra indsats for at få langtidsledige i job.

”Det betyder, at det er endnu vigtigere, at vores indsats overfor de langtidsledige kommer til at fungere,” mener Bent Bøgsted.

-----------

Bonusinfo: Bag om tallene

Først sagde Inger Støjberg (V) ekstra 1-2.000 vil miste dagpengene, senest har hun sagt 6.400 ekstra. Der er tre mindre forskelle på de to tal.

1) Tallet "6.400" er antal ledige, der i reformens første to år har mistet dagpenge og er overgået til kontanthjælp. De ekstra 1-2.000 er i løbet af det første år.

2) Udover de "6.400" er der også en gruppe, der falder ud af systemet, fordi de ikke har ret til kontanthjælp (fx fordi de ejer en bil), og de optræder derfor ikke i statistikken. De skal derfor lægges oveni de "6.400", men er indeholdt i vurderingen på ekstra 1-2.000.

3) "6.400" er opgjort i fuldtidspersoner, modsat de ekstra 1-2.000, der er antal enkeltpersoner, altså antal hoveder. Der gemmer sig altså flere mennesker bag det højeste tal. Dermed skal der lægges yderligere oveni de "6.400".

4) Det højeste tal er uden de såkaldte dynamiske effekter, altså forventningen om, at danskerne vil ændre adfærd som fælge af kortere dagpengeperiode.

Konklusion: Alt i alt er der dermed tale om op mod en tredobling af arbejdsløse, der bliver ramt af reformen.

Sådan sagde Inger
  • "Antallet af ledige, der falder ud af dagpengesystemet, maksimalt stiger fra det nuværende 1-2.000 til 2-4.000."
  • November:
  • Reformen vil "medføre et fald i antallet af dagpengemodtagere på 11.400 fuldtidspersoner. Det forventes at ca. 6.400 fuldtidspersoner efterfølgende vil overgå til kontanthjælp."
  • Klik på måneden for at læse svarene