Dronning Margrethe fylder 80 år 16. april. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)

”Chokmåling”: Opbakningen til dronningen skrumper

12. dec 2019
Undersøgelse viser, at klart flere danskere mener, at dronning Margrethe skal overlade tronen til kronprins Frederik.

Danskerne er delt i to i spørgsmålet om, hvorvidt dronning Margrethe skal abdicere og overlade tronen til kronprins Frederik.

LÆS OGSÅ: Sanne Salomonsen dybt ulykkelig: ”Hvor kommer jeg dog til at savne hende”

Det viser en undersøgelse, som Yougov har foretaget for B.T. Her siger 41 procent af de adspurgte, at de synes, at dronningen skal abdicere i 2020, mens 40 procent er imod. 19 procent har svaret "ved ikke".

- Det overrasker mig virkelig. Opbakningen til kongehuset og respekten for dronningen er enorm, så det er ingen overdrivelse at sige, at der er tale om en chokmåling, siger kongehuseksperten Søren Jakobsen til B.T.

Ifølge Søren Jakobsen er tiden "løbet fra livsvarige embeder".

- Skiftet i undersøgelsen viser nok, at en stor del af danskerne mener, at dronningen har gjort sin pligt og med meget god ret kan trække sig tilbage og overlade tøjlerne til kronprinsparret, som har vist, at de kan gøre det, siger Søren Jakobsen.

LÆS OGSÅ: DF-profil raser: ”Det har skal standses”

Udviklingen mod en stemning om, at dronningen bør abdicere er ifølge B.T. gået fra, at 19 procent af de adspurgte var enige i 2010 til 30 procent i januar og nu altså 41 procent.

Kommunikationschef Lars Gylling hos Yougov påpeger dog, at en del af forklaringen kan være, at dronning Margrethe fylder 80 år, og at det til forskel fra tidligere fremgår af spørgsmålet.

LÆS OGSÅ: Ansatte har ikke fået løn: Nu vil fagforening begære firma konkurs