Chokeret præst fik intime spørgsmål

18. aug 2013, 07:00
Arbejdsløs præst fik stillet dybt private spørgsmål om sin sundhed under jobsamtale.

"Jeg fik tårer i øjnene bagefter. Det var ret grænseoverskridende."

Sådan siger en arbejdsløs kvindelig præst, der foretrækker at være anonym.

Mange jobsøgende præster får stik imod loven spørgsmål om deres seksualitet og fremtidige børneplaner, når de er til jobsamtaler med menighedsråd, viser en undersøgelse fra Avisen.dk.

Det kan Ulla genkende. Til en jobsamtale pressede et mandligt menighedsråd meget på, for at få hende til at fortælle, om hun skulle have børn.

"Min mand har to børn fra et tidligere forhold, som bor ved os halvdelen af tiden. De er jo vores familie. Så jeg svarede, at vi jo havde to børn, hvorpå menighedsrådsmedlemmet presser på og spørger, om jeg da ikke vil have mine egne," fortæller Ulla.

Ulovligt og dybt privat

Udover at være ulovligt, ramte spørgsmålet et ømt punkt.

Ulla var på det tidspunkt i fertilitetsbehandling og troede faktisk ikke, at hun nogensinde ville kunne blive gravid.

Et dybt privat problem, som menighedsrådet nu pludselig forlangte at blive indviet i.

"Han var ret insisterende og de andre sagde ikke noget. Selv efter, jeg havde sagt til ham, at det jo ikke er lovligt at spørge om, blev han ved. Da blev jeg lidt chokeret og fik tårer i øjnene. Det var ret grænseoverskridende," fortæller den ledige præst.

Hun valgte at melde klart ud, at hun sandsynligvis ikke kunne få børn.

"Bagefter var de andre menighedsmedlemmer ret tavse. De syntes vist, det var pinligt," siger Ulla.

De skal overholde loven

Hun kan sagtens forstå, at det er relevant for menighedsråd for eksempel at spørge jobsøgende præster, om de vil vie fraskilte og homoseksuelle.

"Men de skal overholde loven. Det er ikke i orden at begynde at spørge til ens fertilitet og familieplanlægning. Det er dybt problematisk," siger Ulla.

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) understreger, at menighedsrådene skal overholde loven til jobsamtalerne, men at han har tillid til dem. Han har meldt ud, at der kommer nye tiltag for at forebygge konflikter mellem præster og menighedsråd.

Ullas rigtige navn er redaktionen bekendt.

PÅ JOB I KJOLE OG KRAVE

 

Jobbet som præst er et kald og en livsstil. Men præster er også offentligt ansatte med de pligter og rettigheder, der følger med.

 

Avisen.dk stiller i de kommende uger skarpt på præsters arbejdsliv i krydsfeltet mellem stat og religion.