Chefsladder kan koste dig jobbet

5. jan 2012
Chefer må sladre, så tosset de vil. Desværre, for det skræmmer ansatte fra at søge nyt job, siger fagforening.

De er stiktossede i fagforeningen Business Danmark, fordi direktøren for virksomheden A-sport angiveligt har givet oplysninger om en jobsamtale videre til chefen i den virksomhed, hvor kandidaten arbejdede.

Men fagforeningen kan ikke gøre meget andet end at pege fingre. For der er stort set ingen grænser for, hvor meget chefer må sladre med chefer fra andre virksomheder, så længe de ikke afslører personfølsomme oplysninger eller danner priskarteller.

A-sport fra Skive, der leverer idræts-, trænings- og aktivitetsudstyr til klubber, skoler og børneinstitutioner, har altså alene forbrudt sig mod en uskreven regel.

Ridser i omdømmet

"I et ansættelsesforhold kan man kræve loyalitet af hinanden, men det gælder ikke ved en jobsamtale. Så vi kan kun sige, at firmaet har gjort sig skyldige i virkelig dårlig opførsel, og håbe, at de ikke slipper fra det uden ridser i omdømmet," siger jurist i Business Danmark Lance Gunnarsson.

Den sladrevorne chef fra Skive får også det gule kort af Lederne, der er organisationen for - ja netop... chefer.

"Rent moralsk er det helt ude af takt. Det er uden tvivl dårlig stil, men rent juridisk er der ikke så meget at komme efter, da der ikke er indgået et kontraktmæssigt forhold," siger Malene Saaby, der er advokat og faglig leder.

Sladder kan koste jobbet

Det er ikke ulovligt at tippe andre chefer om, at deres medarbejdere flirter med et andet job. Men når det sker, kan det få alvorlige konsekvenser for den ansatte.

"Selv om chefer ved, at man har har lov at søge job andre steder, bryder de sig ikke altid om at blive konfronteret det. Det kan skabe virkelig dårlig kemi, og få negativ betydning for løn og forfremmelsesmuligheder - eller i værste fald betyde, at den ansatte ryger i næste fyringsrunde," siger Lance Gunnarsson.

Det sender et farligt signal, at chefer sladrer med andre chefer, mener juristen fra Business Danmark.

"Det er et meget uheldigt signal, fordi det kan standse mobiliteten på arbejdsmarkedet. Hvis medarbejdere får fornemmelsen af, at de ikke fortroligt kan afsøge nye muligheder på jobmarkedet, kan det skræmme mange fra at søge nyt job," siger han.

I mangel af bedre sender Business Danmark en klar opfordring til chefer om at holde tæt efter jobsamtaler.

"Vi har intet imod netværk eller at ledere taler sammen, men man må trække nogle grænser for, hvilke informationer, man deler," siger Lance Gunnarsson.