Chefredaktør: Tør du blive jobafklaret?

NK_i_1650_px
22. feb. 2020 09.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

Prøv at læs vores artikler om ledige borgere og deres oplevelser med jobcentret i Favrskov Kommune.

Det er ikke rart. Heller ikke for de ansatte, virker det til.

Jacob Kirkegaard Jacobsen er psykolog i Favrskov. Han har en del klienter tilknyttet jobcenteret i Favrskov. I den forbindelse har han haft rundbordssamtaler med deltagelse af personale fra jobcenteret. Jacobsen oplever, at de ansatte virker til at være under et stærkt pres for, hvordan de skal sagsbehandle.

- De er helt ekstremt regelbundne. Det handler utrolig meget om, hvad der skal ske og ikke ret meget om, hvordan borgerne har det, siger psykologen til A4.

Vi er kommet ud på et sidespor, når det gælder behandlingen af de ledige med de største udfordringer. Og det har varet for længe. Alt for længe. Hvis du er en af dem, der med nerverne uden på tøjet afventer en afgørelse fra Ankestyrelsen, vil du nok udtrykke det stærkere. Det kan være et spørgsmål om håb eller en overvejelse om selvmord.

For to år siden skrev jeg en klumme om de uanstændige vilkår, som TV2 skildrede i dokumentaren 'Drømmen om førtidspension'. Desværre er antallet af syge historier stort. Det har det været i for mange år.

Hvis du er af dem, der med nerverne uden på afventer en afgørelse fra Ankestyrelsen, vil du nok udtrykke det stærkere. Det kan være et spørgsmål om håb eller en overvejelse om selvmord.
Nicolai Kampmann

Ressourceforløb og jobafklaring lyder ganske fornuftigt. Men reglerne tolkes altså for rigidt, når vi og andre medier år efter år kan skildre forløb som nu i Favrskov. Her har aktive borgere dog oprettet en borgergruppe for at råbe omverdenen op.

Når man skal jobafklares, er man i underskud i forhold til andre ledige. Den måde sagsbehandlerne skal tackle borgerne på, skal være hjælpsom og ikke skubbe dem ud i psykiske problemer.

- Jeg var også selv på vej til at blive nedbrudt psykisk. Hvis ikke jeg havde fået den afgørelse fra Ankestyrelsen, så tør jeg slet ikke tænke på, hvor jeg havde været i dag. Lysten til livet forsvandt gradvist, jo længere jeg kom i forløbet med Jobcenter Favrskov, siger Anya Junge til A4.

Som journalist lever man efter mantraet, at der ikke er nyheder som dårlige nyheder. Lige i dette tilfælde vil jeg ønske, at der snart var mindre at skrive om!
Nicolai Kampmann

Asbjørn Friis Jensen hedder direktøren for Job og økonomi i Favrskov. Han er sikkert en rar og kompetent mand. Vi kunne ikke få ham telefonisk i tale, så det blev et skriftligt svar.

Han understreger, at man retter sig efter afgørelser i Ankestyrelsen, og at lovgivningen i øvrigt er ret kompleks. Det tror jeg gerne – men er der også plads til sund fornuft i Favrskov?

Jeg er i tvivl, og jeg er heldig, for jeg har ikke behov for at blive jobafklaret. Endnu!

Som journalist lever man efter mantraet, at der ikke er nyheder som er dårlige nyheder. Lige præcis i dette tilfælde ville jeg ønske, at der snart var mindre at skrive om!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].