Nicolai Kampmann, chefredaktør på A4 Medier. Foto: A4 Medier.

Chefredaktør: Så grib dog ind

29. sep 2019

DEN SENESTE UGES afsløringer af TV 2 og Politiken om svindel med udbytteskat er meget oprørende.

Takket være insider-kilder har journalisterne kortlagt, hvordan amerikanske spekulanter via pensionsfonde har snablet milliarder af kroner ud af vores statskasse.

Men den samfunds-styrkende journalistik - lige så vigtig som afdækningen af hvidvaskskandalen i Danske Bank - har opnået mere end at finde frem til bagmænd og deres metoder.

TV 2-journalisterne har også kunnet afdække et foruroligende forlig indgået af de danske skattemyndigheder med de amerikanske svindlere.

Vurderingen har været, at sådan kunne man få en stor del af de forkert udbetalte penge tilbage. Men Skat har ikke været ærlig over for offentligheden kunne TV 2 afdække.

TIDLIGERE SKATTEMINISTER Karsten Lauritzen (V) tog i maj en æresrunde ved at fortælle, at Danmark fik 1,6 mia. kr. retur ud af et samlet svindelbeløb på 2.9 mia. kroner.

Men det indgåede forlig godtgør, at der er udbetalt 4,1 mia. kr. for meget til amerikanske fonde.

Dét fik offentligheden ikke at vide - ligesom vi heller ikke blev oplyst om, at Skat har indvilget i at lægge et godt ord ind over for svindlerne, hvis det danske bagmandspoliti skulle finde på at blive næsvise.

Den slags handler indgår vi ikke i et oplyst demokrati, gør vi?

Men den handel blev indgået. Da journalisterne på et tragikomisk pressemøde søgte at få nogle svar, var der ikke andet svar fra den ansvarlige fag-direktør i Skattestyrelsen Steen Bechmann-Jacobsen: “Det kan jeg ikke kommentere på!”

Hvorfor ikke, må man spørge igen. 

DER ER HANDLET på vegne af de danske skattebetalere. Der er udbetalt enorme beløb uden betryggende kontrol. Penge, som skatteyderne troskyldigt har afleveret og som amerikanske spekulanter uberettiget har fået udbetalt.

Hvem skal så svare?

Politikerne må gribe ind over for eget embedsværk i stedet for at udlægge dunkle resultater som store sejre. Til sammen synes de at udgøre et system, som fejler og som senere skal hyldes for at rette op på de oprindelige fejl.

Er det godt nok?

Jeg har indtryk af, at de nuværende embedsmænd gør det så godt, som de kan. Kan de og nuværende skatteminister Morten Bødskov ikke gøre os den tjeneste at give os ærlig besked. På forhånd tak.