Ellemann skal ikke alene få ro i sit eget parti. Han skal samle den knuste blå blok op, skriver Nicolai Kampmann, chefredaktør for A4 Medier. Foto: A4 Medier

Chefredaktør: Dét bliver Ellemann-Jensens største udfordringer

20. sep 2019

Lørdag bliver Jakob Ellemann-Jensen kåret til ny formand for Venstre.

Der er ingen modkandidat efter at Lars Løkke trak sig på dramatisk vis for 3 uger siden.

Alt tyder på, at Inger Støjberg afløser Kristian Jensen som næstformand. Udfordringen fra Ellen Trane Nørby på den post har nok vakt størst begejstring blandt de liberale og humanistiske dele af Venstre. Ellen Trane har sågar fået et "dødskys" - en anbefaling fra dagbladet Politiken.

Hvorom alting er: Vi får igen en Ellemann-Jensen i spidsen for Danmarks største borgerlige parti. Her håber man, at sønnike kan levere det far Uffe ikke kunne: statsministerposten til Venstre.

LÆS OGSÅ:  V-profil sletter kritisk indlæg om Støjberg

Det er bestemt muligt, men helt enkelt bliver det ikke.

Disse 6 udfordringer trænger sig på for Jakob Ellemann-Jensen:

Ro på

Medier og modstandere vil gerne sammenligne situationen med de fløjkrige, der martrede Socialdemokratiet siden opgøret i 1992 mellem Poul Nyrup og Svend Auken. Hverken Lars Løkke eller Kristian Jensen har bebudet, at de styrter ud af Folketinget. Mon ikke Jakob Ellemann vill sætte pris på en venlig afsked. Hurtigt. Jo jo, Jensen skal lære om bestyrelsesarbejde og Løkke skal på turne om "Befrielsens Øjeblik" (den bog bør vel opdateres med de allerseneste befrielser?). De kan gøre den nye formand en tjeneste ved ret hurtigt at finde nye horisonter. De er begge vraget med den politiske fremtid bag. Må man formode!

Jo jo, Jensen skal lære om bestyrelsesarbejde og Løkke skal på turne om "Befrielsens Øjeblik" (den bog bør vel opdateres med de allerseneste befrielser?). De kan gøre den nye formand en tjeneste ved ret hurtigt at finde nye horisonter.
Nicolai Kampmann

Samling i blå blok

Ellemann skal ikke alene få ro i sit eget parti. Han skal samle den knuste blå blok op. Valgkampen var ikke god for sammenholdet. LA og DF, som ikke kunne sammen i sidste valgperiode, fik en ordentlig en på hatten. Nu er Venstre tilbage i rollen som det store parti. Og fra alle partiledere i blå blok lyder der bud om samling. Om det kan lykkes og om et mere selvsikkert konservativt parti er med på det, får vi at se. Der skal drikkes "make up" kaffe. Og en del af den!

Skabe en fortælling om et alternativ

Den socialdemokratiske regering har objektivt set fået en god start. Statsministeren har endog håndteret en krise med Donald Trump på fornem vis. Modsat starten for Helle Thorning i 2011, står Socialdemokratiet styrket i målingerne efter de første måneder ved magten. Vi ved faktisk meget lidt om, hvad Jakob Elleman vil politisk og hvor han vil placere Venstre. Han har slået fast, at han vil lede et borgerligt-liberalt Danmark. Det må siges være et ret sikkert standpunkt at indtage. Spørgsmålet i 2019 er, hvad det vil sige? Og hvordan midten erobres fra Mette Frederiksen, der synes lettere at kunne krydse sig frem i Folketinget fra sag til sag end, hvad Lars Løkke kunne i 2015 og 2016.

Dansen om de radikale

Vejen tilbage til regeringsmagten kan meget vel gå via de radikale. Morten Østergaard byder den nye Venstre-formand velkommen og har ikke lovet Mette Frederiksen troskab i mere end højst fire år. Politisk synes Jakob Ellemann og Morten Østergaard ikke langt fra hinanden, så det må bestemt være muligt at lokke de lilla radikale over til de blå. Men...

Hvad vil Dansk Folkeparti mon sige til det?

Kristian Thulesen Dahl har analyseret sig frem til, at man skulle være gået i regering efter valgsejren i 2015. Meldingen er, at man nu vil satse på blå blok og nedtone fliteriet med Socialdemokratiet. Som ellers prægede DFs ageren meget i sidste valgperiode. Men hvis Venstre nærmer sig de radikale for meget, kan tilnærmelserne mellem Tulle og Mette vitterlig tage til. Spekulationer for nu, men Ellemann må beslutte sig for, hvad der er den mest farbare vej for ham til at skaffe sig 90 mandater bag sig til næste valg.

Inger Støjberg og sagen om barnebrude

Hvis Inger Støjberg bliver næstformand vil det sikkert skabe glæde mange steder i Venstre, især i Jylland. Men det røde flertal har besluttet, at en undersøgelseskommission skal afklare, om hun som udlændinge- og integrationsminister har afgivet en ulovlig instruks i sagen om de såkaldte "barnebrude".

Alle syntes formålet var prisværdigt. Spørgsmålet er, om det var hjelmet i loven. Og om Inger Støjbergs version af hvad der skete på forskellige møder i Integratinsministeriet er fuldstændig og akkurat. Det bliver nørdet - og hvem husker hvad og hvad stod der i hvilke mails. Det røde flertal har en interesse i at belaste Støjberg med sagen. Det kan hæmme hende som næstformand - og i værste fald få alvorlige parlamentariske konsekvenser for hende, hvis der er noget at komme efter.

Der er nok at se til for den nye formand. Han starter med stor opbakning og mødes med mange forhåbninger. De lune bemærkninger og et betydeligt flair for at begå sig i medierne har Jakob Ellemann arvet fra sin far. Spørgsmålet bliver nu, om han kan skabe de alliancer og definere et politisk grundlag, der kan slå Mette Frederiksen af pinden.