Chefredaktør: Den danske model er ikke truet

12. sep 2019

Der er overdreven bekymring i blå blok for den danske model i kølvandet på den kedelige sag i Københavns Lufthavn. Her har en lydfil afsløret, hvordan medlemmer af 3F er gået langt over stregen og truet en kollega til at melde sig ind i deres fagforening.

Den går ikke. Hverken formelt – da Menneskerettighedsdomstolen har fastslået, at vi har foreningsfrihed i Danmark – eller reelt, idet Arbejdsretten helt efter bogen har idømt de strejkende bagagebærere en bod for overenskomststridig arbejdsnedlæggelse.

Man kan foreslå dobbelt medlemskab. Det koster næsten det samme i kontingent. Dermed kan den forulempede både hylde det frie fagforeningsvalg OG bakke op om den fagforening, der skaber en overenskomst til en fair løn.
Nicolai Kampmann

Ikke desto mindre skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på blå bloks foranledning nu i samråd om sagen.

Ja ja, det er da meget sjovt, fordi ministeren har et åbent erklæret sympati forhold til 3F Kastrup. Den afdeling, hvor bagagebærerne er organiseret. Så går der tid med det – uanset at Hummelgaard allerede har taget afstand fra episoden og konstateret, at en minister ikke blander sig i en faglig konflikt.

Den danske model betyder jo også, at du rammes på pengepungen, når du uden gyldig grund nedlægger arbejdet og generer arbejdsgiver og kunder. Som det er tilfældet her.

Kulturen blandt medarbejderne i lufthavnen er stærk og baseret på et sammenhold. Det skal værne mod arbejdsgiveres vilkårligheder og fristelser for at dumpe løn og vilkår. Kan den kultur skride ud? Ja, det ses i det aktuelle tilfælde og sanktionerne rammer de pågældende personer.

Når LA’s Alex Vanopslagh og den konservative Rasmus Jarlov himler op og kalder det ”bøllemetoder” og kræver myndighedsindblanding er vi oppe i det vel høje C.

Det er ganske forståeligt, at IDA er vred på vegne af deres medlem, som er ingeniør. Men man kan foreslå dobbelt medlemskab. Det koster næsten det samme i kontingent. Dermed kan den forulempede både hylde det frie fagforeningsvalg OG bakke op om den fagforening, der skaber en overenskomst til en fair løn.

Hver gang en ikke vil være med i kæden, bliver den svagere. Det er også en kendsgerning. Lige så vel som man skal kunne vælge den fagforening, man ønsker.