De feriepenge som danskerne optjener i år er indefrosset. Nu er der flere og flere, der mener, at pengene skal udbetales for at få gang i forbruget efter coronakrisen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Cheføkonom: Udbetal danskernes feriepenge og red arbejdspladser

9. jun 2020, 08:53
Tore Stramer, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, mener både det kan øge forbruget og redde arbejdspladser, hvis danskerne får udbetalt deres feriepenge.

Der er efterhånden flere og flere, der synes, det er en god idé at udbetale danskernes indefrosne feriepenge.

LÆS OGSÅ: Politisk flertal: Giv danskerne deres feriepenge

Radikale Venstre og hele blå blok har den holdning. Det samme har økonomiprofessor Torben Andersen, der er formand for regeringens økonomiske ekspertgruppe. Det fortalte han i weekenden i Politiken. Og nu melder Dansk Erhvervs cheføkonom Tore Stramer sig i samme kor.

- Det koster stort set ikke staten noget, det er en løsning, som virker hurtigt, og du får simpelthen så mange penge ud, at det ville kunne gøre en meget mærkbar forskel og vil kunne holde hånden under rigtig mange arbejdspladser, lyder det fra Tore Stramer til Ekstra Bladet.

Cheføkonomen mener, at det er det rigtige tidspunkt at udbetale pengene, da landet er genåbnet, og der derfor er mulighed for at få gang i forbruget.

Tore Stramer advarer dog mod, at man udbetaler hele beløbet på en gang, fordi danskerne har en tendens til at spare op, hvis de får et for stort beløb i hånden. Han foreslår, at man udbetaler beløbet i rater af højst 20.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Forældre i slagsmål om pensionsudbetaling efter søns død

Feriepengene er som bekendt indefrosset i en fond frem til pensionsalderen. I fonden er der cirka 100 milliarder kroner, der er blevet optjent af danskerne fra den 1. september 2019. Planen var, at der skulle indbetales penge til fonden frem til 1. august 2020. Årsagen er, at der i en overgangsperiode til den nye ferielov vil blive optjent dobbelte feriepenge.