Kristendemokraterne konstituerede formand, Isabella Arendt Laursen, vil fastfryse folkepensionsalderen på 67 år og gøre det lettere at få førtidspension. Foto: Foto: Michael Særkjær/A4 Medier

Ny politisk stjerne vil fastfryse pensionsalder: Bliver "ukristeligt dyrt"

16. maj 2019
Kristendemokraternes Isabella Arendt Laursen vil fastfryse pensionsalderen på 67 år. Det vil slå hul i statskassen, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Den konstituerede partiformand hos Kristendemokraterne, Isabella Arendt Laursen, er muligvis partiets 'vikar fra himlen'. Men hendes og partiets pensionsplaner er 'ukristeligt dyre' for statskassen.

Det fastslår Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, da A4 Nu præsenterer ham for den politik, som kristendemokraten gerne vil føre ud i livet.

Et afgørende punkt er, at Isabella Arendt Laursen vil fastfryse pensionsalderen på 67 år, selv om danskernes levealder stiger.

- Folkepensionsalderen på 67 år er for de sunde og de raske. Og den ligger fast. Derudover har vi også et forslag, der skal gøre det lettere at få førtidspension. Og her skal et lægefagligt – ikke kommunens – skøn tages med i vurderingen, når det skal afgøres, om det skal hedde førtidspension eller seniorførtidspension, siger hun.

Stigningen i folkepensionsalderen i takt med, at danskerne gennemsnitligt lever længere, var en del af Velfærdsforliget i 2006. Det nuværende forlig blev indgået i 2015 mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale.

Det er allerede besluttet, at pensionsalderen hæves til 68 år i 2030. Det gør, at Isabella Arendt Laursens "fastfrysningsplan" først kan komme på tale i 2030.

Og selvom det lyder til at være langt ude i fremtiden, finder Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forslaget økonomisk uforsvarligt, da tiltaget vil koste på den anden side af 70 milliarder kroner:

- Men det er selvfølgelig ganske omkostningsfrit at sige sådan noget, bemærker Lars Andersen.  

"En svimlende formue" 

Isabella Arendt Laursen medgiver, at "det nok kommer til at koste nogle penge". Og hun har da også to løsninger til at finansiere fastfrysningen af folkepensionsalderen på 67 år.

- Aktivering, ressourceforløb, sengepraktik og jobprøvninger koster jo en svimlende formue. Men hvis disse mennesker kom over på en midlertidig førtidspension, så ville vi kunne spare penge ved ikke at bruge deres tid og det offentliges tid på alle mulige hul-i-hovedet-ting, siger hun.

Med en midlertidig førtidspension mener Isabella Arendt Laursen, at nedslidte skal have mulighed for at trække sig tilbage i maksimalt tre år – for så at vende tilbage på arbejdsmarkedet med fornyet energi.

Lars Andersen mener derimod, at dén løsning blot vil gøre den økonomiske situation endnu mere ustabil. Og han afviser, at udgifterne til aktivering, ressourceforløb og andre tilbud til ledige koster 'en svimlende formue.' 

- Det passer ikke. Tværtimod. Når folk er i ressourceforløb, modtager de kontanthjælp. Og kontanthjælpssatsen er alt andet lige lavere end satsen for førtidspension. Så man sparer faktisk ikke noget ved en midlertidig førtidspension. Det er nærmere en ekstra udgift, understreger Lars Andersen.   

En god plan, men den findes allerede

Isabella Arendt Laursens anden løsning til at finansiere en fastfrysning af folkepensionsalderen på 67 år består i at give mulighed for at arbejde videre:

- Mange mennesker vil gerne arbejde, efter de er fyldt 67 år, så længe der er sikkerhed i privatøkonomien. Her kommer deltidsfolkepensionen ind i billedet. Den skal gøre, at de, som har lyst til at arbejde 10 eller 20 timer om ugen, kan gøre det. Det gør, at vi ikke får et clean cut på 67 år. Vi vil sikre muligheden for en glidende overgang, hvor mennesker kan trække sig tilbage, når de har brug for det, siger hun.

Den løsning er muligvis den bedste, vurderer Lars Andersen. Pointen er blot, at den allerede findes:

- Det er folkepensionen i dens nuværende form jo velegnet til. Der kan du jo netop arbejde ved siden af din folkepension. Du kan sagtens arbejde 20 timer og få resten udbetalt i folkepension. Det er der ikke noget nyt i. Men hvis mange flere vælger at arbejde længere, vil det kunne mindske Kristendemokraternes underskud, siger Lars Andersen og tilføjer:

- Men hendes samlede pensionsplan vil slå hul i statskassen, forudser Lars Andersen.