Chefer slipper for konfliktsmæk på 5.000 kr.

17. jun 2013, 13:50
For at forhindre skoleledere i at udvandre i protest, er Danmarks Lærerforening gået med til at sløjfe det ekstra konfliktkontingent for skoleledere. Men tjenestemændene, der også var på arbejde under lockouten, slipper ikke for ekstraregning.

25 millioner kroner. Det er den pris, Danmarks Lærerforening har betalt for at holde på sure skoleledere, der mente, at det var uretfærdigt, at de skulle betale konfliktkontingent efter lockouten.

Millionerne kommer fra foreningens strejkekasse, som allerede er blevet brugt til at lette lærernes lockout-udgifter.

Både lockoutede lærere, og de tjenestemandsansatte lærere, som gik på arbejde under konflikten, hænger dog fortsat på en ekstraregning på knap 5.000 kroner over de næste fire år.

Men solidariteten stopper ved skolelederne, selv om deres forening udgør en kreds i Danmarks Lærerforening.

"Det var jo en ren lærerkonflikt. Mange ledere følte, at det ville være helt urimeligt, hvis de som ledere skulle være med til at finansiere lockouten af lærerne," siger skoleledernes formand Anders Balle.

Slået handel af

Som Avisen.dk skrev i lørdags, truer skolelederne med at løsrive sig fra Danmarks Lærerforening.

Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen erkender, at fritagelsen af individuelt konfliktkontingent for skolelederne er et forsøg på at forhindre den splittelse.

"Efter min mening er der 95 procents sammenfald mellem ledernes og lærernes interesser, så jeg håber, at Skolelederforeningen vil besinde sig lidt," siger han.

Skolelederforeningen har nu slået en handel af med Danmarks Lærerforening, som betyder, at lederne får 25 millioner kroner fra den fælles strejkekasse, som de så kollektivt betaler tilbage i et konfliktkontingent til lærerforeningen.

"Det har været vigtigt for os, at vi kunne finansiere det, uden at den enkelte skoleleder skulle betale et konfliktkontingent. Vi har haft mange henvendelser på, at det ville medlemmerne ikke acceptere," siger Anders Balle.

Anklager om usolidaritet

En af de ledere er Pia Traugott fra Jyderup Kommuneskole.

"Lockouten afdækkede lige pludselig nogle mærkelige ting. På et tidspunkt var det på tale, at vi skulle betale konfliktkontingent. Der tænkte jeg: Det er ikke retfærdigt. Vi var jo ikke en del af lockouten," siger hun.

Men det er langt fra alle, der er enige i den konklusion.

På Folkeskolen.dk undrer flere lærere sig over handlen mellem Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening.

"Skolelederne 'har fået det ordnet', så at de ikke skal betale konfliktkontingent på trods af at de bevarede deres løn modsat os andre... Hvem gider lige 'ordne' det for os? Hvor er den solidariske holdning blevet smidt hen, som DLF (Danmarks Lærerforening, red.) så stærkt pointerede tidligere," skriver Mogens Christiansen.

En anden lærer frygter, at forskelsbehandlingen og den forventede skilsmisse mellem Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening vil skade arbejdsklimaet ude på skolerne.

"Min bekymring går på, om konflikten vil kile sig ind mellem lærere og ledere på de lokale skoler. Enhver, der ved en smule om ledelse ved, at det bygger på samarbejde. Vælger lærerne samarbejdet med lederne fra, så er der ikke ret meget ledelse tilbage," skriver Marina Norling.

Bondo: Please please please

Anders Bondo Christensen mener ikke, at lærerforeningen gør sig skyldig i forskelsbehandling.

"Vi har en stor interesse i, at der ikke bliver en splittelse, som det er set i andre fagforeninger som BUPL (pædagogernes fagforening, red.) og Dansk Sygeplejeråd ikke under, men efter en konflikt. Begge fagforeninger oplevede betydelige medlemsfald, og det er det, vi vil undgå med den her model."

Kan du forstå, at nogle af dine medlemmer undrer sig over, at Danmarks Lærerforening lader lederne slippe for en personlig lockout-regning?

"Ja. Der var også nogle, der var forundret over vores låneordning, men efter lockouten har de fleste været glade for ordningen."

"Vi mener, at det er vigtigt for skolen og eleverne, at lærerne og lederne arbejder tæt sammen i samme fagforening. Det er det, modellen her skal være med til at sikre."