Chefer bryder loven: Spreder sygdom og stress

29. dec 2012, 06:00
Arbejdsgivere ignorerer lovpligtig uddannelse for arbejdsmiljørepræsentanter, viser ny undersøgelse. Ikke godt nok, erkender Dansk Erhverv.

Flere dage i sengen, stresskollaps på stribe og større risiko for fysiske skader i arbejdstiden.

Det kan blive konsekvensen af, at mange danske arbejdsgivere ser stort på Arbejdsmiljøloven og undlader at klæde arbejdsmiljørepræsentanter ordentligt på til opgaven.

44 procent af repræsentanterne har aldrig hørt noget til de to dages supplerende uddannelse, som arbejdsgivere ifølge loven er forpligtet til at tilbyde senest ni måneder efter et obligatoriske startkursus for arbejdsmiljørepræsentanter.

Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 930 arbejdsmiljørepræsentanter blandt medlemmer HK, der er Danmarks næststørste fagforbund.

"Det er meget bekymrende, og vi er ærligt talt noget knotne over, at arbejdsgiverne ikke er i stand til at overholde loven på et område, der er så afgørende for et bedre arbejdsmiljø," siger Svend-Erik Hermansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK.

Går glip af økonomisk gevinst

Kravene til arbejdsmiljørepræsentanter blev ændret i 2010.

Ud over tre dages obligatorisk kursus senest tre måneder efter udnævnelsen skal arbejdsgiverne til tilbyde to dages supplerende uddannelse senest ni måneder efter grunduddannelsen, og herefter tilbyde halvanden dags kursus for hvert følgende år.

Undersøgelsen fra HK viser også, at det står sløjt til med at overholde lovkravet om halvanden dags såkaldte 'overbygningsuddannelse' hvert år.

Det tilbud er der 38 procent af arbejdsmiljørepræsentanterne, der aldrig har hørt noget til.

"Det er drønærgerligt. De her kurser er jo ikke noget, der vælter budgettet. Tværtimod kan det forhindre sygefravær, forebygge stress og forbedre det fysiske arbejdsmiljø, og således også måles i kroner og ører," siger Svend-Erik Hermansen.

Dansk Erhverv: Ikke godt nok

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv erkender, at for mange virksomheder tager for let på kravene i Arbejdsmiljøloven.

"Det er selvfølgelig ikke godt nok, og det skal der rettes op på," siger Rikke B. Ørum, der er chef for HR og arbejdsmiljø.

Hun understreger dog, at arbejdsmiljørepræsentanter ikke altid er klar over, at de har været på uddannelse.

"For eksempel samler nogle større virksomheder hele arbejdsmiljøorganisationen en gang årligt. Og i den forbindelse er det måske ikke alle, der tæller det med som supplerende uddannelse," siger Rikke B. Ørum.

Ekspert: Lønmodtagere blev snydt

Ifølge Ole Gunni Busck, der er ekspert i arbejdsmiljø fra Aalborg Universitet, er arbejdsgivernes mangelfulde prioritering af arbejdsmiljø en konsekvens af den reviderede arbejdsmiljølov.

"Det er helt klart for ringe, men det er samtidig en følge af den øgede fleksibilitet, som arbejdsgiverne har fået i forhold til arbejdsmiljø," siger han.

Supplerende uddannelse til arbejdsmiljørepræsentanter var fagbevægelsens krav til gengæld for en mere fleksibel organisering af arbejdsmiljøet.

"De gamle regler var mere stive. Men det vi ser nu er, at lønmodtagerne indtil videre ikke har fået meget ud af deres del af aftalen," vurderer Ole Gunni Busck.