Chefens vilde gadgets: Lurer på ansatte

16. jun 2013
Nye teknologier giver nye muligheder for arbejdsgiveren. Vi ser flere og flere eksempler på overvågning, siger fagforening.

GPS-chippen i håndværker-bilen kan afsløre, om svendene driver den af eller bruger bilen på fridage. Kameraer i butikker overvåger ikke bare kunder, men holder også øje med, om ansatte stjæler af kassen.

Senest er ni buskontrollører fra Aarhus blevet fyret eller bortvist. Sagerne bygger alle på, at arbejdsgiveren har tappet data fra deres håndholdte computere.

"Vi får flere og flere teknologier på arbejdspladserne, som også er overvågningsteknologier," forklarer lektor Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet, der forsker i overvågning.

”Det er redskaber bygget til at forhindre butikstyveri eller til at kontrollere billetter i busserne, men de har også det aspekt, at man kan se, hvor folk er, eller hvad de laver. Det giver en overvågningsmulighed, som arbejdsgiveren kan have svært ved at modstå," fastslår han.

Big Brother kryber frem

Forskerne taler om, at overvågning ’kryber’ – den flytter sig fra det, der oprindeligt var formålet med at indføre teknologien på arbejdspladsen.

”Man introducerer overvågning med ét formål – eksempelvis bekæmpelse af tyveri. Så har man imidlertid muligheden (for at overvåge de ansatte, red.), og så kan man jo ligeså godt bruge den. Det ser man i en lange række sammenhænge,” siger Peter Lauritsen.

Det seneste eksempel er sagen om Midttrafik i Arhus, der har fyret eller bortvist ni kontrøllerer på baggrund af oplysninger fra deres håndholdte computer.

Kontrollørernes fagforening FOA har netop meldt busselskabet til Datatilsynet for overtrædelse af persondataloven.

Fagforening: Flere og flere sager

Sagen er ikke enestående, lyder det fra FOA.

”Vi ser flere og flere eksempler på, at arbejdsgiverne bruger medarbejdernes elektroniske arbejdsredskaber til at sidde og fedte i: 'Hvad laver de så, og hvor har de været henne',” siger formanden for FOA Aarhus, Kirsten Normann Andersen.

Hun er stærkt bekymret for, at de elektroniske arbejdsredskaber, som medarbejderne i stigende grad udstyres med, i fremtiden også vil blive brugt til at overvåge selv den mindste færden.

"Det er usundt, og man fjerner fokus fra arbejdet og tvinger medarbejderne til at fokusere på, om de kan dokumentere over for arbejdsgiveren, hvad de har foretaget sig,” siger Kirsten Normann Andersen.

Ifølge juraprofessor Peter Erik Blume fra København Universitet har arbejdsgiverne ret til at anvende data fra eksempelvis en håndholdt computer eller GPS, så længe de oplyser medarbejderne om det.