Chefen vinder ofte over sønnike

4. mar 2012
Familien bliver nedprioriteret, når arbejdet kalder. Arbejdet er blevet så stor en del af vores identitet, at vi helst ikke vil vælge det fra. Vi vil helst nå det hele.

Du skal nå at lave en fremlæggelse færdig til chefen i morgen, men børnene plager om, at de vil høre en godnathistorie. Du vælger at gøre begge dele, men halvhjertet.

Hver anden af os danskere med børn prioriterer arbejdet før familien en gang hver uge. Derudover sætter hver tiende af os arbejdet i første række to-tre gange om ugen.

Det viser en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Tendensen til at nedprioritere familien frem for arbejdet er velkendt for sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

”Der er ingen tvivl om, at det moderne arbejdsliv har store konsekvenser for familielivet. Fordi man gerne vil arbejdslivet, bliver familien ofte taberen i spillet om tid og opmærksomhed. For der er kun et vist antal timer i døgnet,” siger hun.

Børnene og forældrene er lige hårdt ramt

”Det går ud over alle parter, at forældrene prioriterer arbejdet højt,” forklarer børnepsykolog, der også har kompetencer inden for familieliv, Margrethe Brun Hansen.

”De forældre jeg møder, er frustrerede over, at de hele tiden synes, at de er det forkerte sted. Når de er sammen med børnene har de dårlig samvittighed over, at de ikke arbejder og omvendt,” forklarer Margrethe Brun Hansen.

Børnene har svært ved at fange forældrenes opmærksomhed, når den ufærdige opgave på arbejdet plager deres dårlige samvittighed. Børnene er lige så hårdt ramt af mor eller fars prioritetsrækkefælge som forældrene selv, ifølge Margrethe Brun Hansen.

”Det drysser af på børnene, at deres forældre er stressede. Der er ikke det samme nærvær, når børnene skal puttes om aftenen, og når børnene bliver hentet taler forældrene ofte i telefon. I nogle institutioner har de måttet indføre mobilfri zone.”

Arbejdet er blevet en stor del af vores identitet

”De to vigtigste identitetsgivere for moderne mennesker er arbejdsliv det vil sige job og uddannelse, og forbrug,” fastslår sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

Det kan være en af forklaringerne på, at hver tiende af os prioriterer arbejdet før familien op til flere gange om ugen og at halvdelen af os foretager den svære prioritering en gang ugentligt. Som tallene fra Wilke for Avisen.dk viser.

Når man går tilbage i historiebøgerne afslører det en udvikling i arbejdslivet, der har trukket den enkelte væk fra familien.

Indtil for 50 år siden var vi præget af et bondesamfund, hvor der var faste gøremål på gården hver dag og børnene var en stor del af familiens arbejdsliv.[pagebreak]

De kunne hjælpe til og vidste, hvad deres forældre arbejdede med, lyder det fra Birthe Linddal.

Selvrealisering for én selv

”Ens partner og børn får ofte ikke noget ud af den selvrealisering, den enkelte opnår ved at arbejde meget, udover nogle økonomiske fordele. Familien er lukket ude af den enkeltes arbejdsliv,” forklarer hun og uddyber:

”I dag er der mange forældre, som ikke kan forklare deres børn, hvad deres job er. Det bliver ofte noget, som lyder i nærheden af: ’Far arbejder med noget med computere’.”

Margrethe Brun Hansen vil dog ikke afvise, at det kan være sundt at prioritere arbejdet højere end familien i ny og næ for den enkelte forælder, men hun understreger, at det skal planlægges.

”Du kan sagtens vælge en fast dag om ugen, hvor du giver den gas på arbejdet. Men sørg for at aftal det med din partner eller en bedsteforælder, så børnene bliver hentet til normal tid og ikke oplever pludselige ændringer i deres hverdag.”

Undersøgelsen

473 repræsentativt udvalgte danskere fik spørgsmålet:

Hvor ofte har du prioriteret arbejdet før familien den seneste måned?

 

Mere end 11 gange om måneden 4 pct.
6-10 gange om måneden 9 pct
1-5 gange om måneden 48 pct.
Aldrig 35 pct.
Ved ikke 4 pct.