Chefen vil vide hvem der glor Youtube på job

15. nov 2010, 10:00
Det koster kun din chef 375 kroner at overvåge hvert eneste tast du trykker.

Det koster kun 375 kroner per medarbejder. Så har du købt et af de mest almindelige overvågningsprogrammer.


Nemlig et program fra firmaet Spector, der sandsynligvis fik to svenskere fyret i 2008. De bagtalte ledelsen i en chat, som blev fulgt via overvågningsprogrammet.


Med Spector-programmet lagt ind på medarbejdernes computer, kan man, ifølge firmaet selv, også følge med i hver eneste tast medarbejderne trykker på, læse alle mails, de sender og modtager, se, hvad de søger efter på Google, og tjekke om de spiller eller bruger upassende sprog. Kort sagt: Alt!


Men at installere et sådan program, indebærer dog en straf i sig selv for ledelsen.Det siger Christian Kjær, senior manager i IT-Management/Security i PricewaterhouseCoopers, der blandt andet rådgiver virksomheder om IT-sikkerhed.


”Man vil simpelthen drukne i information, og det vil ikke give nogen mening for en leder at skulle tjekke, hvilke taster hver enkelt medarbejder har trykket på,” siger Christian Kjær.

Hvem nethandler mest

Spector tilbyder da også en dyrere version, Spector360, Den koster hele 650 kroner per medarbejder, men så leveres der også 50 forudindstillede analyser af overvågningsdata.

Chefen får dermed færdige lister over, hvilke medarbejdere, der netsurfer mest, hvem der nethandler i arbejdstiden, hvem der holder lange frokostpauser, og hvem der printer dokumenter med følsomme oplysninger.

Christian Kjær mener dog ikke, at den slags programmer er særlig udbredte på de danske virksomheder, selv om størstedelen af de store virksomheder har en form for overvågning.

”Det niveau af paranoia kender vi ikke. Hvis virksomheder ikke synes medarbejderne skal chatte, blokerer de som regl bare for det, i stedet for at overvåge,” siger han.

De fleste virksomheder er dog interesserede i overordnet statistik over medarbejdernes trafik på nettet.

”De vil gerne vide, om de har mange, der sidder og ser Youtube, og hvilke sider, de ansatte overordnet besøger mest, og om der er nogle overtrædelser af virksomhedens politikker for internetbrug,” siger Christian Kjær.

Han har hørt om virksomheder, hvor så mange så fulgte med i Tour de France, at det sløvede netværket.

I sådanne tilfælde undgår ledelsen som regel at gå til den enkelte medarbejder, selvom overvågningen har afsløret cykelløbsfanatikerne. I stedet rundsendes en mail til hele virksomheden med et forbud mod Tour de France i arbejdstiden.

Søgeord på mails

Danske virksomheder bruger især overvågningsprogrammer til at beskytte  forretningshemmeligheder. Det bliver registret, hvilke medarbejdere, der ser bestemte data. Og om disse data bliver fjernet fra virksomheden via mail, usb-nøgler eller andet.

Det betyder, at en del virksomheder har et mailfilter på, der søger efter bestemte søgeord, eller en bestemt slags data i vedhæftede filer.

Det skal forhindre, at eksempelvis sælgere sender filer med vigtige kundeoplysninger, som de vil kunne bruge i en anden virksomhed. Eller at medarbejdere i virksomheder, der bygger på forskning, sender virksomhedens kerneviden ud.

”Men i Danmark har man en tradition for at stole på medarbejderne, mens man i andre lande i højere grad er mistænkelige over for medarbejderne,” siger Christian Kjær.

---------------------------------------

Tjek dig selv

Bliver din trafik logget centralt via et proxy-filter på serveren, er det nærmest umuligt at kontrollere.

Hvis der er lagt et program ind, vil du ofte kunne opdage det med et antivirusprogram, hvis du krydser af, at det skal søge efter ’skjulte filer’. Men det kræver noget teknisk indsigt at vurdere, om de skjulte filer er en del af windowsstyre-systemet eller et overvågningsprogram.

Kilde: PriceWaterhouseCoopers

Hvad kan et overvågningsprogram? Klik her

 

Læs mere:

Det kan et overvågnings-

program: Klik her