Chefen overvåger dig fra privaten

2. sep 2009
Bare rolig, chefen er smuttet. Vel er han ej. Et stigende antal arbejdsgivere sidder derhjemme og tvovervåger medarbejderne.

Konstant og totalt opsyn med medarbejderne. Det er en drøm, der går i opfyldelse for et stigende antal chefer.

Leverandører af sikkerhedssystemer fortæller, at tv-overvågningsanlæg opkoblet via nettet mellem arbejdspladsen og arbejdsgiverens private adresse er blevet en megasællert.

”Tv-overvågning er blevet meget mere sofistikeret, og alt er nu muligt. Den helt store trend er, at arbejdsgiverne fra deres bolig vil kunne følge med i, hvad medarbejderne laver,” siger Andrew O’Brian, der er partner i en af landets store tv-sikringsvirksomheder, Camvision.

Han fortæller, at omtrent 90 pct. af virksomhedens 5.000 erhvervskunder har valgt at få hjemmeadgang til tv-billeder.

Det er især små og mellemstore virksomheder indenfor detailhandel og restaurationsbranchen, der vælger løsningerne, siger han.

Sikkerhedsfirmaernes brancheorganisation, SikkerhedsBranchen, bekræfter, at flere virksomheder får sådanne overvågningsløsninger. Det samme gør Allan Erbs, indehaver af virksomheden Alarm og Sikring:

”Salget er eksploderet i takt med, at priserne er faldet betragteligt. I dag er det nærmest standarden, at en arbejdsgiver – eksempelvis en butiksindehaver - får hjemmeadgang til billeder fra virksomheden.”

Ubehagelig spionage

Men overvågningen er dårlig stil, mener faglig sekretær Lisbeth Nørremark fra HK/Handel.

”Der må være tale om ledere, som baserer deres ledelsesstil på mistillid og kontrol og dermed skaber et usundt psykisk arbejdsmiljø, hvor medarbejderne kan føle sig mistænkt i stedet for værdsat,” siger hun.

”Fordelen er, at man ikke behøver være til stede hele tiden. Både fra kontoret i kælderen og hjemmefra, kan jeg se, hvordan det går,” siger Kirsten Rasmussen, der er butikschef i Frihedens Blomster i Hvidovre.

Når eksempelvis medarbejder er i tvivl om, hvad en bestemt blomst koster, kan Kirsten Rasmussen fra sit hjem ud fra tv-billederne oplyse prisen, fortæller hun.

Også restauratør Kurt Graversen fra Café Hollywood i Århus fortæller, at han hjemmefra bruger internetbaseret kameraovervågning til at følge med i, hvordan det går i restaurationen.

”Hvis jeg kan se, at der er brug for det, går jeg ned i cafeen og give vejledninger ud fra det.”

Kasper Skov-Mikkelsen, direktør i organisationen Sikkerhedsbranchen, kritiserer tv-overvågning, der ikke er strengt nødvendig for at undgå tyverier og røverier..

”Overvågning bør ikke bruges til at mistænkeliggøre medarbejderne. Når en arbejdsgiver sidder hjemme og lurer, skaber det mulighed for en uretmæssigt og ubehagelig spionage,” siger direktøren.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her