Chefen holdt ferie for min pension

3. mar 2010
Bjørn A. Møller mistede fire måneders pension. Chefen sagde, at han havde betalt pengene ind på kontoen. Han løj og stak de 10.000 kr. i egen lomme. De samme gjorde han med de øvrige 18 ansattes pension

Jord- og betonarbejder Bjørn A. Møller fra Ballerup har mistet 10.000 kroner i pension, selv om arbejdsgiveren på lønsedlen anførte, at pensionen blev indbetalt.

"Men chefen løj og stak pengene i egen lomme. Han røvrendte mig og de 18 andre ansatte," siger Bjørn A. Møller vredt.

Og da arbejdsgiveren, et byggefirma i København, gik konkurs, så dækkede Lønmodtagernes Garantifond ikke tabet.

Regn ikke med lønsedlen

For det er ikke nok at tjekke sin lønseddel. En ansat skal også tjekke, om pensionskontoen stemmer og rykke chefen for pengene, hvis der mangler noget. Ellers dækker garantifonden ikke, når konkursen rammer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Du kan sgu ikke regne med din lønseddel. Du skal tjekke din pensionskonto. Det er sgu lige før, man skal være bogholder for at holde styr på pengene," siger 43-årige Bjørn A. Møller.

Han er blot en af de mange lønmodtagere, der oplever, at chefen på lønsedlen skriver, at han betaler pensionen, men aldrig indbetaler pengene. De går i stedet i den slunkne firmakasse.

Lugtede konkursen

"Det er strengt, at garantifonden ikke dækker, når det står på lønsedlerne, at jeg har fået min pension. Jeg regnede jo med lønsedlerne. Det skulle jeg ikke have gjort. Især fordi alt var et stort rod i det firma. Opgaverne tog for lang tid. Firmaet tabte penge. Og chefen ville hellere bruge penge på sin ferie end på at få opgaverne løst til tiden," siger Bjørn A. Møller.

"De penge har jeg jo slidt for at have, når jeg bliver gammel," siger Bjørn A. Møller, der især er vred over, at chefen så at sige holdt ferie for pensionskronerne, mens medarbejderne sled.

Fagforbundet 3F har mange lignende sager. Ofte drejer det sig om større beløb – for eksempel i størrelsesordenen 40.000 kroner – oplyser sagsbehandler Yvonne Madsen fra 3F Hovedstadens Byggegruppe.

Sådan er reglerne

Lønmodtagernes Garantifond dækker de tab, en ansat har, hvis virksomheden går konkurs.

  • Du får automatisk dækket alle krav, der er under seks måneder gamle.
  • Er kravene ældre end seks måneder, så skal du have rykket arbejdsgiveren, før fonden vil dække dit krav.
  • Går lønnen ikke ind på kontoen, opdager de fleste dette med det samme. Langt færre opdager, at pensionen ikke går ind på kontoen og mister på den måde flere års pensionsindbetalinger.